ΚΟΣΜΟΣ

Χάνει και τη σημαία του Παναμά το πλοίο Aquarius

Μετά από διαμαρτυρία που υποβλήθηκε από τις αρχές της Ιταλίας

Οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι κίνησαν επίσημη διαδικασία για την ανάκληση της εθνικότητας που είχε δοθεί στο πλοίο Aquarius — το οποίο ήδη είδε να του στερείται η σημαία του Γιβραλτάρ — εξαιτίας της «μη τήρησης» από το πλήρωμά του των «διεθνών νομικών διαδικασιών» σε ό,τι αφορά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Το νηολόγιο του Παναμά «ξεκίνησε επίσημη διαδικασία ακύρωσης της εγγραφής του πλοίου Aquarius 2, πρώην Aquarius (…) μετά την παραλαβή διεθνών αναφορών σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο δεν τήρησε τις διεθνείς νομικές διαδικασίες όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που παρέλαβε στις ακτές της Μεσογείου Θάλασσας», αναφέρει δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των παναμέζικων ναυτικών αρχών.

Οι αρχές του Παναμά εξήγησαν ότι η κυριότερη διαμαρτυρία υποβλήθηκε από τις αρχές της Ιταλίας, κατά τις οποίες «ο πλοίαρχος του σκάφους αρνήθηκε να μεταφέρει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είχε παραλάβει στο σημείο προέλευσής τους». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το πλοίο ήδη είδε να ακυρώνεται η εγγραφή του στο νηολόγιο του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «η τέλεση πράξεων που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα αποτελούν αιτία ανάκλησης της εγγραφής στο νηολόγιο» του Παναμά.

Το Ακουάριους, το οποίο άρχισε ξανά να εκτελεί επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τον αναγκαστικό ελλιμενισμό του για 19 ημέρες, ελλείψει σημαίας, διέσωσε 11 μετανάστες την Πέμπτη στα ανοικτά της Λιβύης. Το σκάφος αναζητεί τώρα λιμάνι για να τους αποβιβάσει, αφού αρνήθηκε να τους πάει πίσω στη Λιβύη.

Τον Αύγουστο, οι αρχές του Γιβραλτάρ ακύρωσαν την εγγραφή του Ακουάριους στο νηολόγιο αυτής της βρετανικής περιοχής, αφού δεν υπάκουσε στην εντολή τους να διακόψει τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς επισήμως δεν του είχε δοθεί άδεια να φέρει σημαία Γιβραλτάρ για αυτόν τον σκοπό. Το πλοίο που μισθώνουν οι οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Μεσόγειος SOS στράφηκε έτσι στον Παναμά.

Από τον Ιούνιο και μετά την απόφαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών — και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας — Ματέο Σαλβίνι να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που σώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο, στο Ακουάριους έχει απαγορευθεί να ελλιμενίζεται στην Ιταλία, όπου κατέληγε συνήθως.

Μια πρώτη φορά, τον Ιούνιο, το πλοίο αναγκάστηκε να φθάσει μέχρι τη Βαλένθια, στην Ισπανία, για να μπορέσει να αποβιβάσει τους 237 μετανάστες που είχε παραλάβει. Κατόπιν, τον Αύγουστο, ήταν η Μάλτα η χώρα όπου μπόρεσε να αποβιβάσει 141 μετανάστες, έπειτα από μια συμφωνία ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την ανακατανομή τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact