ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεφουσκώνει ο ΕΝΦΙΑ: Μετά τον σάλο έρχεται γενναίο λίφτινγκ

Ο σάλος που προκλήθηκε με τα εξόφθαλμα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, αναγκάζει την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να ανακρούσει πρύμναν και να προχωρήσει σε λίφτινγκ με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Όπως γράφει το Έθνος, το «ξεφούσκωμα» του ΕΝΦΙΑ θα αφορά περισσότερα από 500.000 εκκαθαριστικά, κυρίως σε περιπτώσεις 457 δήμων, όπου ο υπολογισμός οικοπέδων και αγροτεμαχίων οδήγησε σε χτυπητά λάθη.

Οι παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν πως ο επαναπροσδιορισμός θα είναι στοχευμένος σε αυτές τις περιοχές, ενώ στις υπόλοιπες τα αρχικά εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν εκ νέου στο ΤΑΧΙSnet με τα ίδια ποσά φόρου, αλλά με τις νέες ημερομηνίες για την πληρωμή του.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκταση του «κουρέματος» με τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, καθώς θα εξαρτηθούν από τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και την περιοχή που αυτό βρίσκεται.

Από την άλλη, αυτό το λίφτινγκ σημαίνει πως το Δημόσιο θα έχει απώλεια εσόδων της τάξης των 167 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει μια μέση ελάφρυνση 334 ευρώ. Υπολογίζεται σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς το «κούρεμα» του ποσού του φόρου θα φτάσει το 50%. Τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να έχουν όσοι κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο.

Ευνοϊκότερες τιμές 

Η ρύθμιση προβλέπει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ευνοϊκότερες για τους ιδιοκτήτες τιμές, καθώς είτε θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές του 2013 για τα οικόπεδα που προβλέπονταν στην απόφαση για τον ΦΑΠ, είτε οι χαμηλότερες τιμές που ελήφθησαν υπόψη φέτος για τον προσδιορισμό του φόρου.

Παράλληλα, καταργούνται δύο διατάξεις του νόμου που προκάλεσαν όλη τη φωτιά και οδήγησαν σε φουσκωμένα εκκαθαριστικά. Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και τα οποία «δανείζονται» την τιμή από τον δήμο ή την περιφέρεια, καθώς και για τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τιμή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης, και για τον υπολογισμό της αξίας τους λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.

Έκπτωση για τα ξενοίκιαστα 

Όσο για τα ξενοίκιαστα ακίνητα εξετάζεται μείωση έκπτωση της τάξης του 25-30%, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού μετρηθεί το κόστος του μέτρου στα δημόσια έσοδα. Ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015. Η έκπτωση 50% και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ανέργους και πολύτεκνους θα δοθεί με διαδικασίες εξπρές και με λιγότερη ταλαιπωρία, καθώς θα εφαρμοστεί το μοντέλο του κοινωνικού μερίσματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact