ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η κατ ιδίαν συνάντηση Ποροσένκο – Πούτιν


Το ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία μέσω του Twitter

Ξεκίνησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία μέσω του Twitter. Την πληροφορία ότι είναι σε εξέλιξη οι απευθείας συνομιλίες των δύο προέδρων επιβεβαίωσε αμέσως και το Κρεμλίνο.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας είχε διαβεβαιώσει ότι στη σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε στη χώρα του όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες, σημείωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών σε κάποια σημεία είναι «θεμελιωδώς» αντίθετες μεταξύ τους.
«Όλοι επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος» όμως και μόνο το γεγονός ότι έγινε η σύνοδος αυτή συνιστά επιτυχία, τόνισε ο Λουκασένκο.

ΟΗΕ: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάζει το Reuters οι φιλορώσοι αντάρτες της Ουκρανίας ευθύνονται για μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια και ανεφοδιάζονται σταθερά με εξελιγμένα όπλα και πυρομαχικά.

Η έκθεση της 34μελούς αποστολής επιτήρησης, που συντάχθηκε από το γραφείο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάνει λόγο επίσης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τον ουκρανικό στρατό και τις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα πάντα με το κείμενο αυτό, τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στα μέσα Απριλίου. Κατά μέσον όρο χάνουν τη ζωή τους 36 άνθρωποι κάθε μέρα.

«Οι ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να διαπράττουν δολοφονίες, απαγωγές, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, να εκτελούν, να σκοτώνουν” σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “στοχεύουν δυσανάλογα τους πολίτες».

Τουλάχιστον 468 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες, σύμφωνα με την έκθεση η οποία καλύπτει την περίοδο από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 17 Αυγούστου. «Ο ουκρανικός στρατός έχει αναφέρει βομβαρδισμούς από το (ρωσικό) έδαφος και παράνομη χρήση ναρκών στο ουκρανικό έδαφος», συνεχίζουν οι παρατηρητές του ΟΗΕ.
Όσον αφορά τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines στις 17 Ιουλίου, η έκθεση αναφέρει ότι εξαιτίας των σποραδικών μαχών ήταν αδύνατον να προσεγγίσουν το σημείο οι διεθνείς ερευνητές.

Οι παραβιάσεις για τις οποίες καταγγέλλονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και οι ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνουν «αυθαίρετες συλλήψεις, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια».

Μέχρι στιγμής οι διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον ΟΗΕ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για την έκθεση αυτή.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact