ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της αναγέννησης

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι σαλαμάνδρες έχουν την ικανότητα να αντικαθιστούν τα άκρα τους και να μεγαλώνουν καινούρια.

Ωστόσο, αυτό που δε γνώριζαν -μέχρι τώρα- ήταν πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μια βιολογική οδός -που ονομάζεται ERK (Extracellular signal-regulated kinases)- πρέπει να είναι συνεχώς ενεργή προκειμένου να αναγεννηθούν τα κύτταρα της σαλαμάνδρας.

Η διαδικασία αυτή δεν απαντάται σε άλλα θηλαστικά και παρότι ο δρόμος μέχρι την επίτευξη μιας παρόμοιας ικανότητας στους ανθρώπους είναι ακόμη μακρύς, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τη «δυναμική αναγέννησης» των κυττάρων σε άλλα ζώα.

Οι σαλαμάνδρες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να αντικαθιστούν μέλη του σώματός τους: αν για παράδειγμα κοπεί ένα πόδι τους, μετά από λίγο καιρό θα έχει αντικατασταθεί από ένα καινούριο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να «αναγεννούν» τις ουρές, τα σαγόνια, τα μάτια και άλλα όργανά τους, μέχρι και το νωτιαίο μυελό.

Μέσω της ERK βιολογικής οδού, οι πρωτεΐνες επικοινωνούν σήματα από την επιφάνεια ενός κυττάρου προς τον πυρήνα που περιέχει το γενετικό υλικό του.

«Ενώ οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες αναγεννητικές ικανότητες, άλλοι οργανισμοί όπως οι σαλαμάνδρες, είναι ικανοί να αναγεννήσουν ακόμη και εντυπωσιακά περίπλοκα όργανα και δομές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της καρδιάς, των ματιών, της ουράς ακόμη και του νωτιαίου μυελού τους.

Ακόμη είναι τα μοναδικά ενήλικα σπονδυλωτά που μπορούν να αναγεννήσουν πλήρως τα άκρα τους» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Max Yun.

«Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση θεραπειών για την ενίσχυση της αναγεννητικής ικανότητας των ανθρώπινων κυττάρων» πρόσθεσε ο ίδιος. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cell Reports.

Πηγή: newsbeast.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact