ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της αναγέννησης

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι σαλαμάνδρες έχουν την ικανότητα να αντικαθιστούν τα άκρα τους και να μεγαλώνουν καινούρια.

Ωστόσο, αυτό που δε γνώριζαν -μέχρι τώρα- ήταν πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μια βιολογική οδός -που ονομάζεται ERK (Extracellular signal-regulated kinases)- πρέπει να είναι συνεχώς ενεργή προκειμένου να αναγεννηθούν τα κύτταρα της σαλαμάνδρας.

Η διαδικασία αυτή δεν απαντάται σε άλλα θηλαστικά και παρότι ο δρόμος μέχρι την επίτευξη μιας παρόμοιας ικανότητας στους ανθρώπους είναι ακόμη μακρύς, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τη «δυναμική αναγέννησης» των κυττάρων σε άλλα ζώα.

Οι σαλαμάνδρες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να αντικαθιστούν μέλη του σώματός τους: αν για παράδειγμα κοπεί ένα πόδι τους, μετά από λίγο καιρό θα έχει αντικατασταθεί από ένα καινούριο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να «αναγεννούν» τις ουρές, τα σαγόνια, τα μάτια και άλλα όργανά τους, μέχρι και το νωτιαίο μυελό.

Μέσω της ERK βιολογικής οδού, οι πρωτεΐνες επικοινωνούν σήματα από την επιφάνεια ενός κυττάρου προς τον πυρήνα που περιέχει το γενετικό υλικό του.

«Ενώ οι άνθρωποι έχουν περιορισμένες αναγεννητικές ικανότητες, άλλοι οργανισμοί όπως οι σαλαμάνδρες, είναι ικανοί να αναγεννήσουν ακόμη και εντυπωσιακά περίπλοκα όργανα και δομές, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της καρδιάς, των ματιών, της ουράς ακόμη και του νωτιαίου μυελού τους.

Ακόμη είναι τα μοναδικά ενήλικα σπονδυλωτά που μπορούν να αναγεννήσουν πλήρως τα άκρα τους» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Max Yun.

«Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξεύρεση θεραπειών για την ενίσχυση της αναγεννητικής ικανότητας των ανθρώπινων κυττάρων» πρόσθεσε ο ίδιος. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cell Reports.

Πηγή: newsbeast.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact