ΚΟΣΜΟΣ

Ξεσπά Κούρδος που μένει στην Αθήνα: Η αδελφή μου είναι αποκλεισμένη από τζιχαντιστές

«Άγνωστο αν ο Άσαντ θα συνεχίσει να στηρίζει τους Κούρδους. Δεν ξέρουμε αν συμφέρει τη Ρωσία»

Περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα τους 33 παιδιά, στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, μετά από την φονική επίθεση της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Την ίδια ώρα, περίπου 300.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο και τα σπίτια τους, μη γνωρίζοντας τον προορισμό στην προσπάθεια τους να σωθούν. Όσοι έμειναν πίσω, πολεμούν για την ελευθέρια και την αναγνώριση του έθνους τους.

Πριν από τις τρεις μήνες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα, ο Κούρδος Ιμπραήμ Μουσλέμ, βρέθηκε στην Συρία. Η κατάσταση που επικρατούσε τότε ήταν καλή, αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στο newsbeast.gr.

Οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Σήμερα οι ίδιοι όμως δολοφονούνται. Η μια αδερφή του Ιμπραήμ κατάφερε να φύγει από την εμπόλεμη ζώνη. Η άλλη όμως όχι, παραμένει εγκλωβισμένη.

«Ειλικρινά όλοι ζούσαν μια όμορφη ζωή. Ακόμα και τότε όμως, ο απλός κόσμος, όπως και η οικογένεια μου, μας έλεγαν ότι αυτό που μας “χαλάει” είναι οι απειλές του Ερντογάν», περιγράφει ο Ιμπραήμ.

Πριν από 13 μέρες, οι φόβοι των Κούρδων έγιναν πραγματικότητα. Ο εφιάλτης ζωντάνεψε, με τις τουρκικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν την βορειανατολική Συρία, χωρίς να υπολογίζουν αθώες ζωές.

«Η αδελφή μου είναι ακόμα εκεί. Κάποιοι λένε ότι θα ανατινάξουν βόμβες»

«Όλοι πιστεύαμε ότι με την παρουσία των δυνάμεων της Αμερικής θα ήμασταν ασφαλείς. Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που τους δεχόμασταν στην περιοχή. Δυστυχώς όλα άλλαξαν. Περίπου 300.000 άτομα αναγκάστηκαν να φύγουν από σπίτια τους, αλλά δεν έχουν που να πάνε. Δεν υπάρχουν δομές για να δεχτούν αυτούς τους ανθρώπους. Ήδη η Ροζαβα είχε 600.000 πρόσφυγες.

Η μια μου αδερφή κατάφερε να φύγει από εκεί. Η άλλη όμως όχι. Είναι αποκλεισμένη από τους τζιχαντιστές. Ο περισσότερος κόσμος έχει όπλα. Ανοίγει τις πόρτες με τα όπλα! Κάποιοι έχουν πάρει μέχρι και βόμβες.

Οι ίδιοι λένε ότι αν έρθουν θα τις ανατινάξουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν γιατί έχουν δει όλο το δράμα των προσφύγων και δεν έχουν που να πάνε επίσης. Γι’  αυτούς είναι πιο τίμιο να πεθάνουν στα σπίτια τους παρά στους δρόμους» τονίζει ο Ιμπραήμ μιλώντας στο newsbeast.gr.

«Άγνωστο αν ο Άσαντ θα συνεχίσει να στηρίζει τους Κούρδους. Δεν ξέρουμε αν συμφέρει τη Ρωσία»

Λίγες μέρες μετά από την έναρξη της επίθεσης της Τουρκίας ανακοινώθηκε η συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ, που προβλέπει συνεργασία του συριακού τακτικού στρατού με τις πολιτοφυλακές των Κούρδων.

«Ευχόμαστε αυτή η συμφωνία να συνεχιστεί και να εμβαθύνει σε όλους τους τομείς. Δυστυχώς, το Συριακό κράτος είναι αδύναμο μόνο του. Ακούει τους υπόλοιπους όπως την Ρωσία και το Ιράν.

Οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι στα συμφέροντα της Ρωσίας να γίνει μια τέτοια συμφωνία και να τελειώσει ο πόλεμος στην Συρία, γιατί μια συμφωνία με εμάς σημαίνει ότι ο πόλεμος έρχεται προς το τέλος» αναφέρει ο Ιμπραήμ.

Προκλητικός συνεχίζει να παραμένει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα πριν λήξει η εκεχειρία, ανέφερε ότι «η Αμερική ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν «εφ’όρου ζωής», στην περιοχή, οι στρατιώτες τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν.

«Η στάση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζω να είναι μόνο η στάση του «τρελού» προέδρου που έχουν. Γενικά το Κογκρέσο και ο Αμερικανικός λαός δείχνει να είναι δίπλα μας. Δεν παύει να είναι μια προδοτική στάση απέναντι μας και εκτός από αυτό, υποστηρίζουν έναν δικτάτορα, ναζί» τονίζει.

«Φοβόμαστε, θέλουμε δημοκρατία»

Όσον αφορά το μέλλον των Κούρδων, ο Ιμπραήμ Μουσλέμ, ξεκαθαρίζει στο newsbeast.gr, ότι «εμείς θέλουμε δημοκρατία και μια αποκεντρωμένη Συρία που θα αναγνωρίσει όλους λαούς και τις θρησκείες έτσι ώστε όλοι άνθρωποι θα ζούμε μαζί. Θελουμε μια Συρία ενωμένη,  ελεύθερη και «κοσμική».

Αυτό είναι η Συρία μας. Ακόμα όμως φοβόμαστε. Δεν αποφασίζει ο συριακός λαός, ούτε εμείς. Είναι ένας «τρίτος» παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η Αμερική, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι Τούρκοι, ο αραβικός κόσμος, είναι αρκετοί».

Σήμερα στις 22.00 λήγει η κατάπαυση του πυρός την οποία διαπραγματεύθηκαν η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον ώστε μια κουρδική πολιτοφυλακή να αποσυρθεί από τις θέσεις της στη βορειοανατολική Συρία.

«Βεβαίως φοβόμαστε ακόμα ότι η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί μετά και την λήξη της κατάπαυσης του πυρός. Η Τουρκία θέλει να επεκταθεί και να πάρει τα εδάφη μας. Αν η Αμερική, η Ρωσία και η Ευρώπη δεν κάνουν κάποια αυστηρά βήματα, ο Ερντογάν πάντα θα θέλει να κάνει κάτι. Βέβαια, αν δεν πάρει το πράσινο φως από αυτές τις δυνάμεις δεν θα κάνει τίποτα».

«Η φωνή μας είναι πολύ σημαντική. Η φωνή των λαών. Αυτή την στιγμή η κοινή γνώμη και όλοι η λαοί του κόσμου είναι με εμάς. Γι αυτό όσο πιο πολύ δυναμώνει αυτή η φωνή, τόσο πιέζουμε περισσότερο τις κυβερνήσεις για να αλλάξουν», καταλήγει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του PYD στην Αθήνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact