ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς τη μείωση των συντάξεων αναμένεται τη Δευτέρα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξάλλου από τη Νέα Υόρκη μιλώντας στη WSJ και τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω περικοπή των συντάξεων συμπληρώνοντας ότι «δεν θα είναι απόφαση μονομερής, θα είναι λογική». Οι εν λόγω δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν το κλίμα που επικρατεί σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με δηλώνουν ότι δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη, εντός του Σαββατοκύριακου, με τον πρωθυπουργό να έχει σχηματίσει και προσωπική γνώμη για τη στάση των αγορών, μετά το μπαράζ συναντήσεων που πραγματοποίησε με κορυφαίους εκπροσώπους τους.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν όμως πως τη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή χωρίς να περιλαμβάνει το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις, το οποίο αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες μεταμνημονιακές «μάχες» της κυβέρνησης.

Η στάση Βερολίνου και Κομισιόν

Ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει το «ναι» της Κομισιόν ή βρίσκεται μια «ανάσα» από τη συμφωνία. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν πρέπει να ενημερωθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ως τις 15 Οκτωβρίου.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση αποτελεί και η στάση του Βερολίνου, δεδομένου τις εσωτερικές και εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η γερμανίδα Καγκελάριος.

Ο γερμανικός παράγοντας λοιπόν παραμένει αναποφάσιστος, και αναμένεται να έχει ξεκάθαρα γνώμη μετά τις διπλές εκλογές του Οκτωβρίου στη Γερμανία, που επιβάλλουν χαμηλούς τόνους, ειδικά μετά και τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν την ακροδεξιά στη δεύτερη θέση.

Οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις των Θεσμών αναμένεται να εκδηλωθούν στο Eurogroup της Δευτέρας – στο οποίο υψηλής σημασίας θεωρείται και η συμμετοχή του έλληνα ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτου- αν και στην ατζέντα δεν υπάρχει επίσημα το ελληνικό ζήτημα.

Τι προβλέπει το προσχέδιο

Τέλος, το προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. . Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη στο 3,8% – 3,9%, υψηλότερα πάντως από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.

Πηγή: altsantiri.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact