ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Με πρόοδο αλλά χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, από την οποία δεν προέκυψε ούτε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι στην ατζέντα δεν μπήκε το θέμα της επέκτασης του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015».

«Yπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε αλλά περισσότερo και σε αλλά λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review».

«Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω είπε ο ίδιοςαξιωματούχος και τόνισε ότι η κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της. «Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλά επιμένει ότι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η πολιτικοποίηση αλλά έχει γεφυρώσει σε μεγάλο μέρος», σημείωσε.

Οπως είπε συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το δημόσιο και τα εργασιακά και επανέλαβε ότι είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ίδιο στέλεχος πρακτικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου αφού επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βενιζέλου, μετά την τελευταία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, οπότε είχε πει ότι θα έχουμε τελειώσει και θα παρουσιάσουμε τη συνολική πρόταση για την έξοδο πριν την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας».

Οι επικεφαλής επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, κάτι που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, ενώ η τρόικα επιμένει ότι η εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ είναι 66%, με την Αθήνα να επιμένει ότι θα ξεπεράσει το 75%.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ (Κλ. Μαζούχ) και του ΔΝΤ (Ρ. Γκογιάλ) αναχώρησαν από τη Villa Said στις 14:00 όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Στο κτίριο παρέμεινε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλλο ο οποίος αποχώρησε λίγο αργότερα δηλώνοντας σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Mega ότι έγινε «έντονη και επικοδομητική συζήτηση».

Ο χθεσινός μαραθώνιος

Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξαν μαραθώνιες συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών οι οποίες ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα λίγο μετά τις 10:00. Το κυρίαρχο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν το δημοσιονομικό κενό το οποίο η τρόικα ανέβαζε προ των διαπραγματεύσεων σε επίπεδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός με το οποίο διαφωνούσε η κυβέρνηση.

Χθες μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που κράτησαν συνολικά 12 ώρες όλα τα θέματα παρέμειναν ανοικτά. «Οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση», δήλωσαν αμέσως μετά πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση».

Σημειώνεται ότι αύριο διεξάγεται EuroworkingGroup στο οποίο θα εξεταστεί το θέμα της Ελλάδας και οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν.

Πηγή:euro2day.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact