ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρήσιμος οδηγός για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολείων και του… ΕΝΦΙΑ. Μπροστά στις «δαγκάνες» του φόρου θα βρεθούν οι φορολογούμενοι, καθώς μετά τις νέες ρυθμίσεις η πρώτη δόση που έπρεπε να δοθεί μέσα στον Αύγουστο, μετατίθεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει και το Capital.gr υπάρχουν μπροστά μας τρεις καθοριστικές ημερομηνίες στις οποίες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να έρθουν σε… επαφή με τον ΕΝΦΙΑ. Κάτι σαν καλαντάρι του φόρου.

Πιο αναλυτικά:
-η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος κάθε επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλλεται μια δόση έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Έτσι ο φόρος θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

1. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος.

2. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 προκειμένου να υποβάλλουν διορθωτικές και τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έχουν κάνει λάθη καθώς και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν κάποιο ακίνητο εντός του 2014.

Αφού υποβάλουν το διορθωτικό ή τροποποιητικό Ε9 τότε θα πρέπει να περιμένουν τη νέα εκκαθάριση προκειμένου πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί βάσει των τροποποιήσεων. Πρόθεση της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι να μην καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι για την προσκόμιση δικαιολογητικών όταν με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται ο οφειλόμενος φόρος. Μελετάται να καλούνται δειγματοληπτικά μόνο όσοι προχωρούν σε μείωση του οφειλόμενο φόρου κατά ένα σημαντικό ποσό όπως είναι για παράδειγμα άνω των 500 ευρώ.

3. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός οδηγός του υπουργείου Οικονομικών με τα κυριότερα λάθη που έκαναν οι φορολογούμενοι στην συμπλήρωση του Ε9. Ο οδηγός θα εκδοθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή των διορθωτικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

Παράλληλα, την Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την καταβολή της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρους Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στην τροπολογία ορίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές για τον ΕΝΦΙΑ ούτε λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact