ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χτύπημα από Moody's: H Ελλάδα μέσα στο top 10 των υποψήφιων προς χρεοκοπία χωρών [πίνακας]

Με αφορμή την πρόσφαστη χρεοκοπία της Αργεντινής, τη δεύτερη μέσα σε 12 χρόνια, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στη δημοσιοποίηση μιας λίστας με τις 10 υποψήφιες προς πτώχευση χώρες, μέσα στην οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση η Ελλάδα.

Στη λίστα, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού CNBC, οι χώρες που περιλαμβάνονται όχι απλώς έχουν εξίσου επικίνδυνα χρέη με την Αργεντινή, αλλά κάποιες διατρέχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο. Μάλιστα, η λίστα είναι πολυσυλλεκτική καθώς περιλαμβάνει από την Ελλάδα μέχρι το Πακιστάν και από τη Βενεζουέλα μέχρι τον Ισημερινό.

Ο πίνακας δείχνει τις χώρες που είναι περισσότερο επιρρεπείς προς χρεοκοπία εξ αιτίας του μεγάλου τους χρέους, που αξιολογούνται ως Caa1, όπως η Αίγυπτος, και κρίνονται το ίδιο επικίνδυνες όσο η Αργεντινή, ενώ εκείνες με αξιολόγηση Caa2 και Caa3 είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα. Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος την κατατάσσει στην κατηγορία Caa1, αν και χαρακτηρίζεται «σταθερή» (stable).

Οι 10 χώρες είναι ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, η Μπελίζ, η Κούβα, η Κύπρος, η Τζαμάικα και η Ουκρανία.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το CNBC σημειώνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η Moody’s υποβάθμισε τας ουκρανικά ομόλογα σε Caa3, με αρνητικό outlook τον Απρίλιο του 2014, δύο μονάδες χαμηλότερα από της Αργεντινής (Caa1), επικαλούμενη την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact