ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξυδάκης: Κάθε μεμονωμένη προσέγγιση θα προκαλέσει διαλυτικές συνέπειες στην ΕΕ

Κοινή προσέγγιση Ελλάδας και Φινλανδίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Κοινά σημεία στην προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και της Φινλανδίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπό ευρωπαϊκό πρίσμα, διαπίστωσε κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του με Φινλανδούς αξιωματούχους στο Ελσίνκι, με τις οποίες ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του σε σκανδιναβικές χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Φινλανδίας, Τίμο Σόινι και Πέτερι Όρπο αντίστοιχα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Σαμούλι Βιρτάνεν και τον γενικό γραμματέα για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού Κάρε Χαλόνεν, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, πως αποτελεί αναγκαιότητα η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος προσφύγων και οι κατατρεγμένοι άνθρωποι να νιώσουν ασφαλείς στην πατρίδα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε πως στόχος της ΕΕ θα πρέπει να είναι η συστηματική εμπλοκή της στις διαδικασίες ειρήνευσης στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, έτσι ώστε με την ισχυρή φωνή της να γίνει κήρυκας ειρήνης.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εξωτερικών, κοινός τόπος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αποτέλεσε η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και όσων χρήζουν διεθνούς προστασίας. Για τον λόγο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΕΕ–Τουρκίας με στόχο να μπορεί η μετεγκατάσταση όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας να γίνεται απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Ιδιαίτερης σημασίας αποτέλεσε, με βάση την ίδια ανακοίνωση, το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία των δύο φινλανδικών υπουργείων συντάσσεται με τη θέση της Ελλάδας για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επίσης, συμφωνήθηκε πως είναι αναγκαία η αποτελεσματική καταγραφή των ατόμων που εισέρχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Με δεδομένο μάλιστα πως και οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεγάλα εξωτερικά σύνορα – η Φινλανδία μακρά σύνορα με τη Ρωσία και η Ελλάδα μακρά θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία – υπάρχει συναντίληψη των δυσκολιών.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Τίμο Σόινι, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν κοινή η διαπίστωση πως δεν μπορούν να υπάρξουν εθνικές συνταγές για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, παρά μόνο μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που αν δεν την ακολουθήσουμε, αφενός κάθε μεμονωμένη προσέγγιση θα είναι αποσπασματική και αναποτελεσματική, αφετέρου θα προκαλέσει διαλυτικές συνέπειες στην ΕΕ».

Στη συνέχεια ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, στην οποία τονίστηκε η κοινή στρατηγική που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες, τόσο στην τρέχουσα προσφυγική όσο και σε κάθε κρίση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους της Ελλάδας τη Φινλανδία, τόσο για συνεισφορά της στην ενίσχυση της FRONTEX όσο και για το γεγονός ότι είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που έχει δεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact