ΚΟΣΜΟΣ

Ξύπνησε ο εφιάλτης – Δεύτερη χρεοκοπία σε 13 χρόνια για την Αργεντινή

Μαύρες αναμνήσεις ξυπνούν από σήμερα στους Αργεντινούς. Οι προσπάθειες για ρύθμιση χρέους κατά τις συνομιλίες στην Νέα Υόρκη δεν είναι επιτυχείς και έτσι οι πύλες της πτώχευσης είναι πλέον ανοικτές.

Ένα έσχατο σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του μη εξυπηρετούμενου χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία δεν ήταν επιτυχές. «Όλα κατέρρευσαν», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα, ενώ ο Αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής, Ντάνιελ Πόλακ, έκανε λόγο για επικείμενη πτώχευση της Αργεντινής.

Από τις 07:00 ώρα Ελλάδος η Αργεντινή βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων, αφού ο δικαστικός διαμεσολαβητής στην υπόθεση χρέους της χώρας έχει διατάξει τα μέλη της διοίκησης των τραπεζών να μην μεταβιβάσουν τις πληρωμές στους άλλους πιστωτές της Αργεντινής. Όπως είπε ο Πόλακ, η αδυναμία πληρωμής «δεν αποτελεί μία απλή ‘τεχνική’ κατάσταση, αλλά ένα αληθινό και οδυνηρό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους», συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Αργεντινής, των ομολογιούχων και των πιστωτών.

kicilof-ypoyrgos-oikonimikon-argentini-xreokopia-570

«Οι πολίτες της Αργεντινής θα είναι το πραγματικό και απόλυτο θύμα. Οι πλήρεις συνέπειες της αθέτησης δεν είναι προβλέψιμες, αλλά σίγουρα δεν είναι θετικές», τόνισε. Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, δηλώνει ότι η χώρα δεν έχει αθετήσει τους όρους του χρέους της, επαναλαμβάνοντας ότι έχει αποστείλει τις απαιτούμενες πληρωμές στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών.

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη… χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα.

Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact