ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόγειος «πόλεμος» Χαρδούβελη- Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια

Από το βράδυ της Δευτέρας κιόλας «μύριζε» στην ατμόσφαιρα ότι η υπόθεση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων έχει «κολλήσει», ωστόσο όπως αποδείχθηκε ένα 24ωρο αργότερα, η πολύωρη σύσκεψη των κ.κ. Δένδια, Χαρδούβελη, Λαζαρίδη και Παπασταύρου, πρώτα στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και εν συνεχεία στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών χωρίς την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, υπέκρυπτε και ενδοκυβερνητική εμπλοκή, πέρα από την εμπλοκή με την Τρόικα.

Αυτό που βγήκε προς τα έξω είναι ότι η Τρόικα ζητά συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των δανείων των νοικοκυριών, που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίζονταν σε δεύτερη φάση. Αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η σχετική πληροφορία από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Ανάπτυξης, κύκλοι του οποίου διέρρευσαν κατ’ αρχήν ότι δεν τέθηκε ποτέ από την Τρόικα ζήτημα λύσης- πακέτο, ενώ εν συνεχεία υπήρξαν αιχμές ότι το υπουργείο Οικονομικών ευθύνεται για την εμπλοκή, επειδή δεν ήταν έτοιμη η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι διαρροές που ακολούθησαν από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι ουσιαστικά το πρόβλημα δεν ήταν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων σε δύο φάσεις αλλά αυτός καθ’ αυτός ο σχεδιασμός. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δεν ήταν «διαβασμένο» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αφού δεν είχε επαρκή στοιχεία για την κοστολόγηση των μέτρων που πρότεινε, εκφράζοντας μάλιστα την απορία πώς εμφανιζόταν ο Νίκος Δένδιας τόσο σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας πριν αναχωρήσει η Τρόικα από την Αθήνα.

Βλέποντας κανείς από απόσταση το… πεδίο μάχης, αντιλαμβάνεται ότι η κόντρα και η εμπλοκή ήταν αναπόφευκτη, καθώς η ρύθμιση που ετοίμαζαν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας για τις οφειλές σε εφορίες και ταμεία- η οποία μάλιστα είχε αναδειχθεί από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά- ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που συμπεριλαμβανόταν στη συνολική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, εφορίες και ταμεία που επεξεργαζόταν το τελευταίο δίμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το ότι οι ενδιαφερόμενοι στην πραγματικότητα είναι περίπου οι ίδιοι. Όταν, λοιπόν, η Τρόικα επεσήμανε ότι δεν γίνεται να «τρέχουν» ρυθμίσεις οφειλών πολλών ταχυτήτων και ζήτησε να «κουμπώσουν» τα δύο πλαίσια, έσκασε η «βόμβα» που πυροδότησε.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact