ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν Κατρεμέρ: Αν υπονομεύσουμε τη δημοκρατία, θα έχουν κερδίσει οι τρομοκράτες

Μια επισήμανση που λόγω του παγκόσμιου τρόμου έχει, ίσως, διαλάθει της προσοχής, έκανε ο Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτής της «Λιμπερασιόν» στην Ε.Ε.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Μάικλ και Κίτι Δουκάκη του Αμερικανικού Κολλεγίου, ο γνωστός δημοσιογράφος, εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα που λαμβάνονται στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Εάν υπονομεύσουμε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, οι τρομοκράτες θα έχουν κερδίσει, γιατί αυτός ήταν ο στόχος τους», είπε με έμφαση ο Γάλλος δημοσιογράφος και πρόσθεσε ότι είναι επικίνδυνο το ότι ο κόσμος συνηθίζει να μην έχει ελευθερία. Εξέφρασε δε φόβους για άνοδο της άκρας δεξιάς, επισημαίνοντας ότι οι νόμοι που ετοιμάζονται να ψηφιστούν είναι στο πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Κατρεμέρ εκτίμησε ότι τα αμυντικά μέτρα που λαμβάνονται, όπως το κλείσιμο των συνόρων, στοχοποιούν τον μουσουλμανικό πληθυσμό, δημιουργούν απαρτχάιντ και αίσθημα αποκλεισμού. “Θα πρέπει να συνεργαστούμε με τον γείτονα μας και να αναλάβουμε διπλωματική δράση για να σταθεροποιήσουμε τη Μέση Ανατολή”, επισήμανε.

“Το ηθικό και πολιτικό μας καθήκον, είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία που μερικοί θέλουν εξαφανιστεί”, υπογράμμισε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Κριστόφ Λε Ριγκολέρ.

Ο κ. Λε Ριγκολέρ, τόνισε ότι μια εβδομάδα μετά τις φονικές επιθέσεις, οι Γάλλοι εξακολουθούν να είναι σε κατάσταση σοκ, δεν έχουν καταλάβει τι έγινε και γιατί. Όμως με την παρουσία τους στους δρόμους, δίνουν το μήνυμα ότι η ζωή και η δημοκρατία είναι πιο ισχυρές από το φόβο

“Ο Τσίπρας πρέπει να πετύχει”

Ο κ. Κατρμέρ παρουσίασε την δική του οπτική για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες δεν έχουν το κράτος που δικαιούνται.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι στη δεύτερη θητεία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. “Ο Τσίπρας πρέπει να πετύχει για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την Ευρώπη”, υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η ΕΕ “κατά παράλογο τρόπο” εμπιστευόταν απόλυτα την Ελλάδα και τώρα πέρασε στο άλλο άκρο – μεταβολή που εξηγεί όπως είπε, και την εξάμηνη κρίση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στην ευρωζώνη, ωστόσο τώρα η Ελλάδα και η ΕΕ είναι σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι και “θα γεράσουν μαζί”.

Τέλος, για τις προσφυγικές ροές, ο Γάλλος δημοσιογράφος σημείωσε ότι η Ελλάδα έπρεπε από τις αρχές του χρόνου να εκμεταλλευθεί αυτό το “χρυσό χαρτί” για να ζητήσει οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ, αίτημα που τώρα ξεκίνησε να διατυπώνει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact