ΔΙΑΦΟΡΑ

Ζευγάρια: Ποιος θα ζήσει περισσότερο και από τι εξαρτάται

Η έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι ασυναίσθητα επιλέγουν συντρόφους που κινδυνεύουν από παρόμοιες ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακές παθήσεις. Ή μήπως η συμβίωση οδηγεί τους συντρόφους να μοιράζονται το ίδιο προφίλ υγείας;

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Heredity και εξηγούν γιατί τα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια συχνά υποφέρουν από τις ίδιες παθήσεις αργότερα στη ζωή τους και έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank, μια τεράστια μελέτη γονιδίων και παραγόντων του τρόπου ζωής που συνδέονται με την υγεία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ομάδα εξέτασε τις πληροφορίες από τους γονείς των ζευγαριών και διαπίστωσε ότι ακόμη και οι συγγενείς εξ αγχιστείας μοιράζονταν παρόμοιους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και μακροζωίας.

Οι ομοιότητες αυτές, μάλιστα, αποδείχθηκαν περισσότερες από αυτές που θα αναμένονταν σε τυχαία περίπτωση, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι επιλέγουν ακούσια έναν σύντροφο με παρόμοιο προφίλ υγείας και με σχεδόν ίδιους κινδύνους ασθένειας.

Δεδομένου ότι πολλές ασθένειες δεν έχουν εκδηλωθεί όταν οι άνθρωποι επιλέγουν το ταίρι τους, οι ειδικοί λένε ότι το εκπληκτικό αυτό εύρημα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της επιλογής ενός συντρόφου με κοινό τρόπο ζωής και πολλές γενετικές ομοιότητες.

Οι κοινές συμπεριφορές κινδύνου όπως το κάπνισμα ή οι υγιείς συμπεριφορές, όπως η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, είναι πιθανότερο να οδηγήσουν σε κοινές ασθένειες στη μετέπειτα ζωή και, τελικά, σε παρόμοιο προσδόκιμο ζωής.

Ο Δρ. Konrad Rawlik του Ινστιτούτου Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι τόσο η από κοινού βίωση των παραγόντων κινδύνου μακροπρόθεσμα, όσο και η επιλογή συντρόφων με παρόμοια χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην επιβάρυνση με ασθένειες και τελικά επηρεάζουν τη μακροζωία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν συντρόφους για τα συμπεριφορικά ή τα φυσικά τους χαρακτηριστικά που τελικά αποδεικνύεται ότι γενετικά σχετίζονται με την υγεία και τη μακροζωία. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών αυτών απαιτεί νέες και μακροχρόνιες μελέτες που θα ακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια από τη στιγμή που θα συναντηθούν μέχρι τη στιγμή της ζωής τους που θα αναπτύξουν κάποιες ασθένειες», λέει ο Albert Tenesa, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

ygeiamou.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact