ΥΓΕΙΑ

θησαυρός υγείας: Γιατί πρέπει να τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι φρούτο και όχι λαχανικό, όπως πολλοί νομίζουν. Τα παλιά χρόνια θεωρούνταν ένα φρούτο πολυτελείας που άξιζε να το γεύονται μόνο οι βασιλιάδες. Είναι γευστικό, κρεμώδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε έλαια, το αβοκάντο έχει την πιο μεγάλη θερμιδική αξία. Συγκεκριμένα, για κάθε 100 γραμμάρια του τροπικού αυτού φρούτου, οι θερμίδες φτάνουν τις 163, καθιστώντας το από τη μία παχυντικό, αλλά από την άλλη πλούσιο σε βιταμίνες και με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 2,2%.

Είναι ένας θησαυρός υγείας, πιο πλούσιο σε κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα, κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να ενταχθεί σε κάθε πιάτο, κάθε ώρα της ημέρας.

Υγιεινά λιπαρά: Αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα των θερμίδων ενός αβοκάντο. Τα περισσότερα είναι μονοακόρεστα λιπαρά με τη μορφή φολικού οξέως. Τα μονοακόρεστα λιπαρά θεωρούνται καλά λιπαρά, τα οποία και πρέπει να λαμβάνουμε.

Πρωτεΐνη: Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από άλλα φρούτα.

Ζάχαρη: Είναι πλούσιο σε σάκχαρα. Μισό αβοκάντο περιέχει σχεδόν 0.2 g γραμμάρια ζάχαρης.

Βιταμίνες και μέταλλα: Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή καλίου, βιταμίνης K, B C, και E.

Διατροφικές ίνες: Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια ινών.

Ποια είναι τα σημαντικά του οφέλη;

Ασπίδα για την Καρδιά

Είναι πλούσια πηγή σε φολικό οξύ, ένα συστατικό που πορστατεύει την καρδία και τον εγκέφαλο. Τα μονοακόρεστα λίπη, η γλουταθειόνη και η βιταμίνη Ε που περιέχει το αβοκάντο είναι ευεργετικά για την διατήρηση μια υγιούς καρδιάς.

Πλούσιο σε καλά λιπαρά

Το 77% των θερμίδων του αβοκάντο προέρχεται από τα λιπαρά του. Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών είναι ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό που υπάρχει επίσης στο ελαιόλαδο και έχει συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς.

Μάχεται ενάντια στον καρκίνο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Ειδικότερα περιέχει λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Waterloo ανακάλυψαν ότι ένα λιπίδιο στα κρεμώδη αυτά φρούτα μπορεί να πολεμήσει τη μυελοειδή λευχαιμία, στοχεύοντας στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, προστατεύει το παχύ έντερο από την εμφάνιση του καρκίνου.

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ που βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Περιέχει 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Επιπλέον, το αβοκάντο είναι μία καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού και ειδικά των λεμφοκυττάρων.

Βοηθά στην προστασία κατά των φλεγμομών, καθώς διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό βιταμινών C και E, καροτενοειδών, σεληνίου, ψευδάργυρου, φυτοστερολών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτό σημαίνει ότι το αβοκάντο βοηθά την πρόληψη και την αντιμετώπιση τόσο της οστεοαρθρίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μoνοακόρεστα λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη αλλά και την αρτηριακή πίεση του αίματος. Όπως και το ελαιόλαδο, το αβοκάντο αυξάνει τα επίπεδα HDL, την «καλή» χοληστερόλη.

Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των ματιών και προστατεύει μακροπρόθεσμα από διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την οφθαλμολογική υγεία.

Παχαίνει; Μύθος

Πολλοί πιστεύουν ότι το αβοκάντο παχαίνει καθώς είναι πλούσιο σε λιπαρά. Στην ουσία, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Τα οξέα αυτά βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Για εσάς που δες σας αρέσει!

Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση του, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μάσκα ομορφιάς. Σύμφωνα με μελέτες τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και στη μείωση των ρυτίδων.

Tips.

*Για να ωριμάσει ένα άγουρο αβοκάντο, πάρτε μια χάρτινη σακούλα και βάλτε ένα μήλο και το αβοκάντο μαζί. Διπλώστε και κλείστε το άνοιγμα όσο καλύτερα μπορείτε. Σε μια μέρα θα είναι έτοιμο!

Γιατί συμβαίνει αυτό: Τα μήλα εκλύουν αιθυλένιο, ένα φυσικό αέριο που απαιτείται στη διαδικασία ωρίμανσης.

**Καλό είναι να το συνοδεύετε με πηγή φολικού οξέος ή βιταμίνης C, όπως είναι τo λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact