ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένιο stollen

Ένα από τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα σοκολατένια γλυκά.

Μερίδες:για 2-3 stollens Χρόνος προετοιμασίας:40′ Χρόνος μαγειρέματος:30′ Έτοιμο σε:1:10′ Χρόνος αναμονής:2 ώρες

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φακελάκια μαγιά στιγμής
500ml γάλα χλιαρό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ελαφρά χτυπημένα
45γρ. κακάο
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
1 φλιτζάνι διάφορα αποξηραμένα φρούτα (σύκο, δαμάσκηνο, χουρμάδες, βερίκοκο, κ.λπ.)
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
λίγο βούτυρο + ζάχαρη άχνη για το φινίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50οC. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με τη μισή ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το αλεύρι, το κακάο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύετε λίγο. Προσθέτετε τα αβγά και το προζύμι, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα.

Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε στο φούρνο να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.

Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και τη χωρίζετε στα δύο ή στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας σε ρολά. Τοποθετείτε τα stollen σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν ξανά.

Τα αλείφετε στη συνέχεια απαλά με τον κρόκο αβγού, ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα stollen. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, τα αλείφετε με ένα πινέλο με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.

olivemagazine.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact