Μαραθώνια είναι η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για την Αττική αλλά και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, το λιανεμπόριο αλλά και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away.
Αντίθετα, διαφωνίες καταγράφονται στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, με αρκετούς ειδικούς να ζητούν παράταση μιας εβδομάδας και επανεξέταση του ζητήματος για τα γυμνάσια.
Και αυτό γιατί έχει ήδη αποφασιστεί πως τα λύκεια σε όλες τις περιοχές που είναι «κόκκινες» θα παραμείνουν κλειστά.
Ορισμένα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας φέρονται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο «έκρηξης» των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες στην Αττική και για αυτό ζητούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση.
Στο «τραπέζι» έχει πέσει και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική στις 18:00, κάτι που επίσης αποτελεί σημείο διαφωνίας για τους ειδικούς.
Έκρηξη κρουσμάτων
Εκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Αττική, όπως μετέδωσε το Open. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί καταγράφηκαν 313 κρούσματα κορωνοϊού. Ο αριθμός αυτός ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς χθες τόσα ήταν περίπου τα κρούσματα (312) που εντοπίστηκαν στην περιοχή σε 24 ώρες. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση.
Η Αττική, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς σκληρό lockdown, καθώς χθες οι λοιμωξιολόγοι της υποεπιτροπής εισηγήθηκαν αυστηροποίηση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι τα καταστήματα να επιστρέψουν στο click away. Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένεται να ανοίξουν κανονικά την 1η Φεβρουαρίου, εκτός από τις «κόκκινες περιοχές», όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Αγνωστο παραμένει τι θα ισχύσει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική και ποιες θα είναι οι ώρες που θα ισχύει. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 6 το απόγευμα και λήγει στις 5 το πρωί.