ΕΛΛΑΔΑ

AFP: Το παράδοξο της Ελλάδας -Οι start up επιχειρήσεις ξεπηδούν μέσα από την κρίση

Μία εφαρμογή εντοπισμού ταξί, ένας κάθετος κήπος και ένα σωρό άλλες έξυπνες start-up επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα. Το Γαλλικό πρακτορείο (AFP), κάνει αφιέρωμα στις παράτολμες επιτυχημένες προσπάθειες των νέων να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

Αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα ανεργίας στην ιστορία, η νεολαία της Ελλάδας στρέφεται στις οικογενειακές επιχειρήσεις καθώς και σε καινοτομίες με χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

«Αν μπορώ να τα καταφέρω εδώ, μπορώοπουδήποτε» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τους στίχους του Σινάτρα ο 35χρονος αρχιτέκτονας Πέτρος Μπόσκος.

Σε συνεργασία με δύο φίλους του, ο Μπόσκος δημιούργησε το Verdical, μια εταιρία σχεδιασμού κάθετων κήπων για τις πλευρές των κτιρίων.

«Ήταν ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία μου να μείνω στην Ελλάδα» εξηγεί. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι Ελληνες που έβγαιναν από το πανεπιστήμιο αναζητούσαν μία ασφαλή θέση δημοσίου υπαλλήλου, ή την εγγυημένη απασχόληση στην οικογενειακή επιχείρηση τους. Αλλά αυτό δεν αποτελεί πλέον επιλογή.

Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η τετραετής ελληνική οικονομική κρίση σκότωσε χιλιάδες μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, και μείωσε το προσωπικό, παγώνοντας ταυτόχρονα τις προσλήψεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και ένας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών είναι σήμερα άνεργοι.

«Ο δημόσιος τομέας και το μαγαζί του μπαμπά δεν αποτελούν πλέον ασφαλείς επιλογές» εξηγεί στο AFP, ο Αρίστος Δοξιάδης του Openfund, ενός ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον οκτώ τέτοιες πρωτοβουλίες που προσφέρουν συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες με διαπραγματεύσιμες έχουν ανοίξει στην Αθήνα.

«Γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία στη σημερινή της μορφή δεν έχει μέλλον», δηλώνει ο Γιώργος Βραχνής, διευθυντής του Egg, μιας θερμοκοιτίδας start-up επιχειρήσεων που υποστηρίζεται από την Eurobank.

«Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να επινοηθεί ένα νέο εξωστρεφές μοντέλο. Η εγχώρια αγορά είναι πολύ μικρή» προσθέτει.

Μέρος της πρόκλησης έγκειται στην καθιερωμένη νοοτροπία στα ελληνικά πανεπιστήμια, κατά την οποία οι επιχειρήσεις και οι μη-κρατική χρηματοδότηση, αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

«Μεγάλωσα μαθαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι καλοί άνθρωποι», λέει ο Μπόσκος στο AFP.

Σύμφωνα με την Endeavor, έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στηρίζει την επιχειρηματικότητα που άνοιξε ένα ελληνικό υποκατάστημα το 2012, ο τομέας των startups έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο αριθμός των νέων εταιρειών έχει αυξηθεί σχεδόν δεκαπλασιαστεί μεταξύ του 2010 και του 2013 ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν από 500.000 σε 42.000.000 ευρώ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Endeavor.

Ο 30χρονος Αντώνης Φιοράκης έχει ήδη δοκιμάσει τη γεύση της επιτυχίας με το Incrediblue, μια ιστοσελίδα για γιοτ και ενοικιάσεις ιστιοφόρων στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία.

Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο στο Λονδίνο.

«Οι πελάτες μας έχουν πολλαπλασιάσει δέκα φορές σε ένα χρόνο, και οι μισοί από αυτούς, ήταν η πρώτη φορά που έμπαιναν σε πλοίο» δήλωσε στο AFP.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact