ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυτό είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που δεν έχει όνομα και βρίσκεται στην Ελλάδα

Αυτό είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που δεν έχει όνομα και βρίσκεται στην Ελλάδα

Μπορεί ένας τόπος να μην έχει όνομα; Ακόμη περισσότερο, γίνεται ένα νησί που δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά είναι γνωστό από αιώνες να μην έχει αποκτήσει ένα διακριτικό όνομα; Κι όμως, γίνεται και αυτό το ξεχωριστό νησί βρίσκεται στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων, πολύ κοντά στον οικισμό Αμφιθέα. Έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Το μέγιστο μήκος του είναι 800 μέτρα και το πλάτος του 500 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Όπως αναφέρει το Greek Reporter, αυτή τη στιγμή το νησί έχει 300 κατοίκους και είναι γνωστό για το γεγονός ότι αποτέλεσε το ορμητήριο του Αλί Πασά κατά τον 19ο αιώνα. Στην καρδιά του νησιού υπάρχουν επτά βυζαντικά και μετά-βυζαντικά μοναστήρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Η μοναστική κοινότητα της περιοχής είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την Αθωνική Πολιτεία και τα Μετέωρα.

Το νησί στέκει στη μέση της λίμνης και φέρνει μνήμες από το μακρινό παρελθόν. Κι όμως, δεν απέκτησε ποτέ όνομα! Το μουσείο του Αλί Πασά είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους λογής επισκέπτες. Το δωμάτιο του είναι προσβάσιμο, ενώ οι τρύπες από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, έπειτα από διαμάχη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’, είναι ακόμη και σήμερα ορατές. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης προσωπικά του αντικείμενα, όπως της κυρά-Φροσύνης, καθώς και τοπικές ενδυμασίες και σημαντικά έγγραφα της εποχής.

Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν από τη Μάνη, κάτι που ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί, ενώ αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι κάτοικοι έρχονται από την Εποχή του Χαλκού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact