ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Airbnb: «Αποκαλυπτήρια για το πράσινο τέλος– Πόσο θα πληρώνουν

Τα «αποκαλυπτήρια» για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» έγιναν μέσα από κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, θα επιβάλλεται ολόκληρο το τέλος ανθεκτικότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μειωμένο το διάστημα Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ επεκτείνεται στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στις βίλες (μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ.) οι ένοικοι των οποίων θα καταβάλλουν το ανώτατο ποσό (10 ευρώ την ημέρα).

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου φαίνεται να ικανοποιούνται εν μέρει τα αιτήματα των ξενοδόχων αν και παραμένει «αναπάντητο» το αίτημα τους για την επιβολή του τέλους σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην τουριστική αλυσίδα. Όπως προκύπτει από τον νομοσχέδιο, και ο χειμερινός τουρισμός θα επιβαρύνεται με τέλος έστω και μειωμένο.

Όπως αναφέρει το άρθρο 53 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί του φόρου διαμονής, αντικαθίσταται με νέο που προβλέπει την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος που φτάνει μέχρι τα δέκα ευρώ την ημέρα επιβάλλεται καις τις βίλες καθώς αναφέρεται ότι «αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ».

Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:

α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

1-2 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,

3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,

4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,

5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,

Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το τέλος είναι νάμιση (1,50) ευρώ ενώ σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ενάμιση (1,50) ευρώ, Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ.

Όσον αφορά σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.

Η χειμερινή σεζόν

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο τα ποσά ορίζονται ως εξής:

Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα

1-2 αστέρων, πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,

3 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,

4 αστέρων, τριών (3,00) ευρώ,

5 αστέρων, τεσσάρων (4,00) ευρώ,

Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το ποσό ορίζεται στα πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,

Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ ενώ αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4) ευρώ,

Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) ανέρχεται σε τεσσάρων (4) ευρώ.

Πώς καταβάλλεται

Σημειώνεται ακόμη πως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, από τις επιχειρήσεις και αποδίδεται από αυτές στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Το ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Το ως άνω τέλος δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τους ανωτέρω υπόχρεους.

Πηγή: ot.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact