ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό το 2016

Σύνδεση αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα – Μέσα στο 2015 οι ρυθμίσεις για αδήλωτα εισοδήματα και Περιουσιολόγιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων και ακίνητης περιουσίας το 2016 με στόχο να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και αναλογικό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η θέληση για μια ενιαία φορολογική κλίμακα – την χαρακτήρισε εργαλείο – για όλα τα εισοδήματα, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.

Ο κ. Αλεξιάδης δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του αφορολόγητου την επόμενη χρονιά αλλά το συνέδεσε με την χρήση του πλαστικού χρήματος, προσθέτοντας ότι θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, μειώνοντας τις χρεώσεις.

Ο υπουργός είπε ότι εντός του 2015 θα έρθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και για το Περιουσιολόγιο. Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί η τελευταία δυνατότητα στους πολίτες να δηλώσουν εισοδήματα που έχουν στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό και δεν έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις και σημείωσε πως οι συντελεστές δεν θα πολύ μεγάλοι, ούτε και χαριστικοί, με στόχο να προσελκυστούν εισοδήματα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία γιατί με βάση το περιουσιολόγιο όταν θα εντοπίζονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί θα δεσμεύονται, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος και θα αποδίδονται στον κάτοχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εφόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματα του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο «μια βέρα ή ένα δακτυλίδι της γιαγιάς». Εξήγησε ότι έτσι θα κάνουν όλοι οι πολίτες μια νέα αρχή με την εφορία και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει η δέσμευση για ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες το 2016, αλλά ο στόχος για είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ παραμένει.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα ώστε να μην μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες ή και να επανακάμψουν εκείνες που έφυγαν.

Στο μέτωπο των εσόδων, τα πράγματα πάνε καλά τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, υπογραμμίζοντας ότι ήταν αυξημένα κατά 714 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2014. Επίσης, τα ληξιπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου προς τρίτους μειώθηκαν κατά 536 εκ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2015 έναντι αύξησης 2,6 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα το 10μηνο του 2014 έναντι του 2013.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact