ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στον ΦΠΑ -Απαλλαγή για 420.000 επιχειρήσεις και μπλοκάκια

Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 420.000 μικρές επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Η απαλλαγή θα είναι εθελοντική, το όριο θα τοποθετηθεί όπως όλα δείχνουν στα 10.000 ευρώ, ενώ όσοι το μετανιώσουν θα μπορούν να επιστρέψουν στο σύστημα ΦΠΑ.

Με τα ισχύοντα δεδομένα, περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ανάλογα με τον τύπο βιβλίων που τηρούν. Το 42% από αυτές έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, με την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Η απαλλαγή που σχεδιάζεται δεν θα είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όσοι θέλουν μπορούν να παραμείνουν στο σύστημα ΦΠΑ, ή αν βγουν- εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- και διαπιστώσουν ότι κάτι τέτοιο δεν τους συμφέρει, μπορούν να επανέλθουν μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ. Για παράδειγμα, η απόδειξη που θα κόψει ένας υδραυλικός δεν θα έχει τη σχετική επιβάρυνση. Ο επαγγελματίας που θα κάνει αυτή την επιλογή, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε καθεστώς ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως, δεν θα μπορεί να εκπέσει. Στην πραγματικότητα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποκείμενου να αποφασίσει αν τον συμφέρει να βγει ή να παραμείνει εκτός συστήματος.

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, ο πήχης για την εξαίρεση θα μπει στα 10.000 ευρώ, αν και η Τρόικα επέμενε στα 25.000. Πρόκειται για καθεστώς που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, με το ετήσιο όριο να διαφέρει. Σε ορισμένες δεν υπάρχει και οι επιχειρήσεις οφείλουν να εγγραφούν στο μητρώο ΦΠΑ μόλις πραγματοποιήσουν φορολογούμενες πωλήσεις, ενώ φτάνει έως τα 95.411 ευρώ, ποσό στο οποίο έχει μπει ο πήχης για το θέμα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Γερμανία το σχετικό όριο είναι 17.500 ευρώ, στην Ιταλία 30.000, στη Δανία 6.698 ευρώ, ενώ σε άλλες χώρες ρυθμίζεται ανάλογα με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact