ΥΓΕΙΑ

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πάρτε τα βουνά

Αν σας ταλαιπωρούν τα παραπανίσια κιλά, ίσως η λύση που αναζητάτε να μην είναι στις στερητικές δίαιτες αλλά… μερικά μέτρα πιο πάνω σε υψόμετρο!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωπου που ζουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα ισπανών επιστημόνων, όσοι ζουν πάνω από 456 μέτρα υψόμετρο διατρέχουν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με αυτούς που ζουν στα 124 μέτρα ή χαμηλότερα.

Η ζωή στα μεγάλα υψόμετρα είχε συνδεθεί και από προηγούμενες έρευνες με τα χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, ενδεχομένως λόγω των συνθηκών υποξίας (χαμηλότερη συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα) που επικρατούν εκεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα υψόμετρα καταστέλλουν την πείνα, αυξάνοντας την έκκριση της ορμόνης λεπτίνης –η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε «γεμάτοι»- και ρυθμίζοντας τα επίπεδα άλλων ορμονών, που σχετίζονται με την όρεξη.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στο υψόμετρο και τον αριθμό των υπέρβαρων ανθρώπων που ζουν εκεί.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ίσες ομάδες, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο διέμεναν: κάτω από 124 μέτρα, στα 124-456 μέτρα και πάνω από 456 μέτρα.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, του δείκτη μάζας σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και το αν κάπνιζαν.

Σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 456 μέτρων εμφάνισαν «στατιστικά σημαντικά μικρότερο κίνδυνο –κατά 13%- να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με όσους ζούσαν σε χαμηλό υψόμετρο –κάτω από 124 μέτρα».

«Η διαμονή σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να… πάρει κανείς τα βουνά, για να μειωθούν τα επίπεδα παχυσαρκίας, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, πως το φαινόμενο αυτό απαντάται σε υψόμετρο μόλις 450 μέτρων» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Maira Bes-Rastrollo από το πανεπιστήμιο Navarra της Ισπανίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο παχυσαρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact