ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύψτε τα μυστικά υγείας του ευκάλυπτου

Ο ευκάλυπτος είναι ένα φυτό που προέρχεται από την Αυστραλία, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, λόγω της χρήσης του σε πολλές εφαρμογές της σύγχρονης βοτανολογίας, κοσμετολογίας και φαρμακευτικής.

Αποτελεί συστατικό διαφόρων αρωμάτων και καλλυντικών, προϊόντων που σχετίζονται με την υγεία των δοντιών, όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, καθώς και προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως εισπνεόμενα σκευάσματα και παστίλιες.

Τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αιθέρια έλαια που παράγονται από αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην παραδοσιακή κι εναλλακτική ιατρική ως συστατικά που ασκούν αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση. Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και ασθενειών όπως η βρογχίτιδα, καθώς ο ατμός από το έλαιο ή τα φύλλα του δρα ως αποσυμφορητικό, ρευστοποιώντας τις βλεννώδεις εκκρίσεις των πνευμόνων. Επιπλέον, παρασκευάσματα ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται συχνά για την ανακούφιση από πόνους σε μύες και αρθρώσεις, ενώ θεωρείται ότι δρα και ως παρασιτοκτόνο.

Ερευνητικά δεδομένα από παλαιότερες και πιο πρόσφατες μελέτες παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές δράσεις του ευκάλυπτου και των παρασκευασμάτων του στην υγεία.

Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι ο ευκάλυπτος ασκεί προστατευτική δράση ενάντια σε παθογόνα βακτήρια που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και τη στοματική κοιλότητα, καθώς και σε ορισμένους μύκητες και ιούς. Επιπλέον, μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν ότι πιθανόν να ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, ενώ έχει συσχετισθεί και με ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη, έχει φανεί ότι η εξωτερική εφαρμογή παρασκευασμάτων ευκάλυπτου μπορεί να δράσει ως αναλγητικό για την ανακούφιση μυϊκών πόνων και πόνων των αρθρώσεων. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ευκάλυπτου ενδεχομένως να είναι ευεργετική για ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact