ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

Αναμένεται να τερματιστεί η ύφεση στη Ρωσία και την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προέβλεψε σήμερα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται θα επιταχυνθεί το 2016, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, καθώς αναμένεται να τερματιστεί η ύφεση στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η EBRD, που δραστηριοποιείται σε 36 χώρες από την ανατολική Ευρώπη έως το Μαρόκο και τη Μογγολία, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου, αλλά εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για επικείμενη ανάκαμψη.

«Ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς επιβράδυνσης, ο μέσος όρος του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή αναμένεται να σημειώσει μέτρια αύξηση από το 0,5% το 2015 στο 1,4% το 2016», ανέφερε η EBRD. «Η δυναμική αναμένεται να διατηρηθεί το 2017 καθώς η ανάπτυξη θα φθάσει κατά μέσο όρο το 2,5%».

Η EBRD αναμένει η ύφεση στη Ρωσία να φθάσει στο κατώτατο επίπεδό της φέτος και η οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2017 καθώς ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Ουκρανία αναμένεται να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 3% καθώς τα πολύ χαμηλά επιτόκια ενισχύουν τη δραστηριότητα. Η Τουρκία, που τώρα είναι η μεγαλύτερη αγορά της EBRD, αναμένεται να δει αύξηση της ανάπτυξης στο 3,4% το 2017.

Η απειλή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης για το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Η προσφυγική κρίση επιβάρυνε την Ιορδανία, την ΠΓΔΜ καθώς και την Ελλάδα και τον τουριστικό της κλάδο.

«Αυτές οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις εντός και γύρω από την περιοχή και την γενικότερη αποδυνάμωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές», ανέφερε η EBRD.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact