ΥΓΕΙΑ

«Αναστολή προγραμμάτων για τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών»

«Δεν υπάρχει πολιτικό πρόγραμμα, ούτε στρατηγική διαρκείας για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών (ΧΕΝ). Όταν οι αριθμοί είναι «ψηλά», υπάρχει κινητοποίηση, ενώ όταν τα νούμερα «πέφτουν», τα προγράμματα σταματούν να υποστηρίζονται» τόνισε η Μαριανέλλα Κλώκα από το Τμήμα Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της ΜΚΟ Praksis σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τις οργανώσεις Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής, με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS.

Η κ. Κλώκα πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα HIV/AIDS στις ομάδες ομο- και αμφιφυλόφιλων ανδρών, «η πολιτεία είναι σαν να κοιτάει αλλού».

«Τα κύρια προβλήματα για τα προγράμματα που αφορούν χρήστες είναι γραφειοκρατικά, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως το σύστημα έχει αποτύχει, ενώ για τους ομο- και αμφιφυλόφιλους άνδρες είναι ανύπαρκτα» υποστήριξε η κ. Κλώκα. Η θετική πορεία κινδυνεύει να αναστραφεί, είπε, όταν εδώ και έξι μήνες έχει σταματήσει το «Street Work», γιατί το υπουργείο δεν το υποστηρίζει πια οικονομικά. Επιπλέον, έκλεισε ο εποπτευόμενος σταθμός για τους ΧΕΝ «Οδυσσέας», ενώ το πρόγραμμα υποκατάστασης ναρκωτικών ουσιών, που ήταν να λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2013 πιλοτικά στις φυλακές της Πάτρας και του Κορυδαλλού, στη μεν Πάτρα ξεκίνησε μόλις πριν δύο μήνες, ενώ στον Κορυδαλλό καθόλου, ανέφερε η κ. Κλώκα.

Η κ. Κλώκα υποστήριξε πως στο θέμα των ομο- και αμφιφυλόφιλων ανδρών και τη μετάδοση του HIV/AIDS δεν υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ούτε σοβαρή συζήτηση για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η πολιτεία δεν θέλει να αποδεχτεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις πρακτικές αυτών των ανθρώπων, άρα δεν παρεμβαίνει και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους».

Τέλος αναφέρθηκε στην επαναφορά της υγειονομικής διάταξης 39Α, με την οποία, όπως είπε «είχαν διαπομπευτεί το 2012 οι οροθετικές ιερόδουλες» από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη και υποστηρίζοντας «αποσκοπεί στον κοινωνικό θάνατο ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Κατερίνα, μια από τις εκδιδόμενες γυναίκες, που δύο χρόνια μετά την περιπέτειά της, πέθανε από υπερβολική δόση.

Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε πως δεν είναι αρμόδια για τη διάταξη 39Α και συμπλήρωσε πως «οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές».

Εξάλλου, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τζένη Κρεμαστινού, η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) αποτυπώνεται για μια ακόμα χρονιά στα στοιχεία (από 239 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουν καταγραφεί 84 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014). Παράλληλα παρατηρείται ότι η επιδημία εξακολουθεί να μεταδίδεται σταθερά στη διαχρονικά πρώτη ομάδα επιπολασμού, αυτή των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (από 290 νέες διαγνώσεις το 2013, καταγράφηκαν 281 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014).

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μιχάλης Κατρίνης, δεσμεύτηκε πως το πρόγραμμα στον Κορυδαλλό θα αρχίσει την επόμενη Δευτέρα, ενώ δήλωσε πως η λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης που σήμερα «αγγίζει» τα 2,5 χρόνια, θα έχει εξαλειφθεί μέχρι τον Ιούνιο 2015.

Ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, Νίκος Δέδες, αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου (ECDC) στα οποία φαίνεται ότι αν αναλυθεί η πορεία των σταθερών διαγνώσεων στην Ευρώπη, υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. «Το ποσοστό των θετικά διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί», τόνισε.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, Νίκος Στεργίου, μίλησε για την πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με αφορμή την ιταλική Προεδρία της ΕΕ αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου. «Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, οφείλουμε να το κάνουμε για όλους τους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί», είπε.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης ο υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης, Δήμητρα Παρασκευά, η εκπρόσωπος του 18ΑΝΩ, Κατερίνα Σαρρημιχάλη, η πρώην υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παναγιωτίδη.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact