ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία Ελλήνων εξαγωγέων για το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα της ΕΕ -Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα

Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, οι σύνδεσμοι Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα με τη ρωσική πλευρά, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών, ιδίως δε νωπών, προϊόντων στη Ρωσία.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η απαγόρευση αυτή αναμένεται να έχει εφαρμογή και στα τρόφιμα που διακινούνται μέσω Πολωνίας και, άρα, ο φόβος είναι ότι θα επηρεαστούν οι ελληνικές εξαγωγές λόγω υψηλότερου μεταφορικού κόστους.

Οι ανησυχίες των εξαγωγέων εντείνονται καθώς -όπως επισημαίνουν- «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ρωσία να επεκτείνει τους περιορισμούς σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., επικαλούμενη κυρίως ποιοτικά και φυτοϋγειονομικά προβλήματα στα εισαγόμενα προϊόντα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο στόχαστρο».

Τονίζουν μάλιστα ότι «σε περίπτωση που συνεχιστεί και επεκταθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας -και εφόσον ελληνικά και γενικότερα κοινοτικά νωπά προϊόντα μείνουν αδιάθετα και ουσιαστικά καταστραφούν- θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης από την ΕΕ για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής-διάθεσης αυτών των προϊόντων (παραγωγούς-τυποποιητές/διακινητές, μεταποιητές, εμπόρους)».

Η Ρωσία αποτελεί τα τελευταία χρόνια αγορά-στόχο για τους Έλληνες εξαγωγείς με την αξία των εξαγωγών ωστόσο να μην υπερβαίνει διαχρονικά τα 0,5 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο ποσό των ελληνικών εξαγωγών προς Ρωσία προέρχεται από τον αγροδιατροφικό κλάδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων την προηγούμενη χρονιά (2013) στη Ρωσία έφτασαν τα 108 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact