ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία για παράταση του εμπάργκο σε φρούτα και λαχανικά

Τα όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη του επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής κτηνιατρικής υπηρεσίας Σεργκέι Ντάνκβερτ, προς στο πρακτορείο Interfax ότι «η Ρωσία ενδέχεται να επιτρέψει σε περίπου 20 εταιρείες από την Ουγγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά μετά την άρση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην εισαγωγή τροφίμων από την Ε.Ε. εκ των οποίων 15 ουγγρικές, δύο κυπριακές και μία ελληνική», έχουν δημιουργήσει απορίες στους έλληνες εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

«Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις παραβιάζουν τους κανόνες ελευθερίας και διαφάνειας του διεθνούς εμπορίου και θυμίζουν εποχές άσκησης του διεθνούς εμπορίου σε κρατικό επίπεδο», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.

Το ρωσικό εμπάργκο λήγει στις 7 Αυγούστου, έναν χρόνο μετά την επιβολή του. Ο κ. Ντάνκβερτ δεν είπε πότε θα αρθεί το εμπάργκο, αλλά δήλωσε ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις για την άρση του εμπάργκο.

Όπως σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης, δεδομένου ότι η Ε.Ε. έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε επέκταση των κυρώσεων, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν κάνει αρκετά για την εφαρμογή της εύθραυστης ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, με κίνδυνο επέκτασης και του ρωσικού εμπάργκο μετά τη λήξη του θεωρούμε ότι:

α) θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις κοινοτικές μας δεσμεύσεις και να τηρήσουμε το Memorandum Ε.Ε-Ρωσίας, τυχόν δε αλλαγές του θα πρέπει να γίνουν για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

β) δεν θα πρέπει να επιβαρύνουμε τις ελληνικές-κοινοτικές επιχειρήσεις του κλάδου καθ’ οιονδήποτε τρόπο, λόγω των όποιων αδυναμιών των ελεγκτικών αρχών της Ρωσίας

γ) πιστεύουμε ότι η όποια ακολουθητέα διαδικασία εξαγωγής θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό όφελος και να οδηγεί σε διατήρηση ή αύξηση εξαγωγών

δ) υποστηρίζουμε τον έλεγχο της ποιότητας και τήρησης των φυτοϋγειονομικών κανόνων από Κρατικές Υπηρεσίες

στ) είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από την Ε.Ε για τα πυρηνόκαρπα και να εγκριθούν πριν από την έναρξη της συγκομιδής της φετινής παραγωγής και εμπορικής τους περιόδου, το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αναπτυχθεί φυσιολογικά η διάθεσή τους.

ζ) αναμένουμε να ανακοινωθεί από Ρωσικής πλευράς ότι αίρεται νωρίτερα της λήξης του, και δεν παρατείνεται, το εμπάργκο και, λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας, όταν αρθεί, οι εξαγωγές να γίνουν με τη μέθοδο που ακολουθούνταν τα τελευταία.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact