ΚΟΣΜΟΣ

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ διακινητών μεταναστών στο Μεξικό με δύο νεκρούς

Την έναρξη αστυνομικής επιχείρησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμα επτά τραυματίστηκαν στο Μεξικό, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο ομάδες διακινητών μεταναστών στα νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα.

Το πρωί της Κυριακής, κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρχές πως βρισκόταν σε εξέλιξη ανταλλαγή πυρών στην κοινότητα Βενουστιάνο Καράνσα, στην πολιτεία Τσιάπας.

Όταν έφθασαν στο σημείο, οι αστυνομικοί βρήκαν τα πτώματα δύο Γουατεμαλτέκων, φερόμενων κακοποιών, καθώς και επτά τραυματίες: έξι Γουατεμαλτέκους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, κι έναν φερόμενο ως διακινητή, Μεξικανό υπήκοο, 36 ετών.

Επρόκειτο, σύμφωνα με τις αρχές της Γουατεμάλας, που επιβεβαίωσαν τους δύο θανάτους, για δύο φερόμενους ως διακινητές μεταναστών, 30 και 34 ετών, μέλη κοινότητας αυτοχθόνων τσούχε, από το Ουεουετενάνγκο, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Organización Campesina Emiliano Zapata-Región Carranza, τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, υπογράμμισε πως έχει ενημερώσει επανειλημμένα για τη δράση ομάδων οπλισμένων κακοποιών στην περιοχή, «χωρίς καμία αρχή να αναλάβει δράση» για να «εξαρθρώσει» τα δίκτυά τους ή να φροντίσει να «τιμωρηθούν» για τις ενέργειές τους.

Η OCEZ-Región Carranza θεωρεί πως υπάρχει συναλλαγή ανάμεσα στην αστυνομία και τους διακινητές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, μια μπάρα σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο έχει υψωθεί για να μπορούν να περνούν «Κεντροαμερικανοί», τόσο κακοποιοί όσο και μετανάστες.

Οι μετανάστες που τραυματίστηκαν είχαν φύγει από τη Γουατεμάλα την Παρασκευή, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ. Συνήθως καταβάλλουν στους διακινητές από 7.000 έως 8.000 δολάρια.

Αντιπροσωπεία των αρχών της Γουατεμάλας αναχώρησε για το σημείο του αιματηρού επεισοδίου, για να προσφέρει προξενική συνδρομή στους τραυματίες και να οργανώσει τον επαναπατρισμό τους.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την έναρξη επιχείρησης της αστυνομίας και του στρατού με σκοπό τον περιορισμό της βίας στην περιοχή. Η αεροπορική και χερσαία επιχείρηση θα διαρκέσει έναν μήνα και θα επικεντρωθεί κυρίως σε κοινότητες όπου αναφέρεται η παρουσία συμμοριών.

Το Μεξικό μοιράζεται σύνορα μήκους σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων με τη Γουατεμάλα, τα οποία περνούν παράνομα χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική κάθε χρόνο.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact