ΚΟΣΜΟΣ

Αντεπιτίθενται οι Κούρδοι σε σφοδρές μάχες στην Κομπάνι

Οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη νύχτα δύο θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή πόλη Κομπάνι, με την εξτρεμιστική οργάνωση να διατηρεί τον έλεγχο επί σχεδόν της μισής πόλης, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ΙΚ που εξαπέλυσε μεγάλη επιχείρηση στις 16 Σεπτεμβρίου εναντίον του Κομπάνι απειλεί να καταλάβει την πόλη αυτή, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με τη λυσσαλέα αντίσταση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της μεγαλύτερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

«Οι YPG πραγματοποίησαν αντεπίθεση στο νότιο τομέα του Κομπάνι και ανέκτησαν δύο θέσεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ΙΚ σκοτώνοντας 13 τζιχαντιστές», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ταυτόχρονα τα αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού πραγματοποίησαν σήμερα τουλάχιστον δύο νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του ΙΚ στην ανατολική και νότια πόλη. Η πρώτη επιδρομή έγινε τα ξημερώματα, η δεύτερη προς το μεσημέρι και έπληξε το κέντρο του Κομπάνι.

Στις 6 Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές κατάφεραν να εισέλθουν στο Κομπάνι αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά καταλαμβάνοντας ανατολικές περιοχές και μέρη στη νότια και δυτική πόλη. Κατέλαβαν επίσης το αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά της πόλης, ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.

Ωστόσο χθες βράδυ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι YPG «κατάφεραν να προελάσουν μερικά μέτρα προς το εσωτερικό του γενικού αρχηγείου», στον χώρο του οποίου υπάρχουν τα κτίρια της διοίκησης των YPG, των Ασάγες (κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Παράλληλα σήμερα σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και κούρδων μαχητών κοντά στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσίτπιναρ, απειλώντας να διακόψουν κάθε σημείο διέλευσης μεταξύ του Κομπάνι και της Τουρκίας και πυρά αυτόματων όπλων και όλμων πλήττουν διαδοχικά τα περίχωρα του Κομπάνι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από την τουρκική μεθόριο.

Την περιοχή αυτή διασχίζουν καθημερινά κούρδοι πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη τους, ενώ από εκεί μεταφέρονται οι τραυματισμένοι κούρδοι μαχητές για να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία της τουρκικής πόλης Σουρούτς.

Περισσότεροι από 200.000 κούρδοι πρόσφυγες από την περιοχή του Κομπάνι έχουν ήδη διασχίσει τα τουρκικά σύνορα για να σωθούν από την επέλαση των τζιχαντιστών.

Εδώ και ημέρες λυσσαλέες μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών του ΙΚ και των κουρδικών δυνάμεων για τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις, κυρίως θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων της απέναντι από το Κομπάνι. Ωστόσο αρνείται επί του παρόντος να επέμβει στρατιωτικά, στο πλευρό των συμμάχων της, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια επιχείρηση ίσως ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact