ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απαγορεύθηκε λόγω κλιματικής αλλαγής η αλιεία στην Αρκτική

Οι κυβερνήσεις των πέντε χωρών που περιβάλλουν τον Αρκτικό Ωκεανό συμφώνησαν να απαγορεύσουν την αλιεία στα διεθνή ύδατα της Αρκτικής μέχρι να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ιχθυαποθέματα.

Αλιευτική δραστηριότητα δεν υπάρχει ακόμα σε αυτή την περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού, καθώς ο πάγος συνεχίζει να φράζει το δρόμο των αλιευτικών. Ωστόσο η παγκόσμια θέρμανση σταδιακά ανοίγει το δρόμο -σε λίγα χρόνια, ο ωκεανός θα μένει ελεύθερος από πάγο τα καλοκαίρια.

Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας αναγκάζει πληθυσμούς ψαριών να μεταναστεύουν βορειότερα, και η αλιευτική βιομηχανία δεν θα έχανε την ευκαιρία να απλώσει δίχτυα στο βορρά.

Αυτό πρέπει να εμποδιστεί μέχρι να ολοκληρωθούν επιστημονικές μελέτες και να καθοριστεί διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, συμφώνησαν την Πέμπτη στο Όσλο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Δανία, στην οποία υπάγεται το αρκτικό νησί της Γροιλανδίας.

Οι ωκεανοί… βράζουν

Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Μετεωρολογίας και της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ ότι η επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις πριν από 135 χρόνια.

«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα μοτίβα της μετανάστευσης ιχθυαποθεμάτων» δήλωσε ο νορβηγός υπουργός εξωτερικών κατά την υπογραφή της διακήρυξης στην νορβηγική πρωτεύουσα.

Η συμφωνία δεν απαγορεύει πάντως την αλιεία σε χωρικά ύδατα, όπως τη θάλασσα του Μπάρενς στην οποία επιχειρούν ρωσικά αλιευτικά.

Πέρα από τη διακήρυξη του Όσλο, μια άλλη θετική εξέλιξη ήρθε τον Μάιο, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας υιοθέτησε μια σειρά πρωτοκόλλων για τα πλοία που περνούν από την Αρκτική και την Ανταρκτική και αφορούν μεταξύ άλλων το σχεδιασμό των σκαφών και την απόρριψη ρυπογόνων ουσιών.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact