ΚΟΣΜΟΣ

Απαξιωτικός για τη Ρωσία ο Ομπάμα: «Eίναι ένα έθνος που δεν κατασκευάζει τίποτα»


Ο Αμερικανός πρόεδρος υποβάθμισε τον ρόλο της Μόσχας και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ηγέτη που προκαλεί βραχυπρόθεσμα προβλήματα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη που όμως μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη χώρα του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαξίωσε τη Ρωσία υποστηρίζοντας ότι είναι ένα έθνος που “δε φτιάχνει τίποτα” και δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist ότι η Δύση θα πρέπει να τηρήσει “σθεναρή στάση” απέναντι στην Κίνα καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να αυξήσει τον ρόλο του στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ρωσία είναι η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο Ομπάμα ωστόσο υποβάθμισε τον ρόλο της Μόσχας και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ως ηγέτη που προκαλεί βραχυπρόθεσμα προβλήματα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη που όμως μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη χώρα του.

“Η Ρωσία δεν κατασκευάζει τίποτα (…) Οι μετανάστες δεν συρρέουν στη Μόσχα αναζητώντας ευκαιρίες. Το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στη Ρωσία είναι γύρω στα 60. Ο πληθυσμός μειώνεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις “περιφερειακές προκλήσεις”, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι “δεν θα κλιμακωθούν” σε σημείο όπου “ξαφνικά τα πυρηνικά όπλα να ξαναμπούν στην ατζέντα των συζητήσεων της εξωτερικής πολιτικής”.

Όσον αφορά τις εντάσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Ομπάμα τις χαρακτήρισε “διαχειρίσιμες”. “Αυτό που θα πω πάντως για την Κίνα είναι ότι θα πρέπει να είμαστε σθεναροί απέναντι τους επειδή θα πιέσουν όσο πιο σκληρά μπορούν μέχρι να συναντήσουν αντίσταση”, πρόσθεσε.

Όπως είπε, πιστεύει ότι οι εμπορικές εντάσεις θα χαλαρώσουν όταν η Κίνα θα πάψει “να είναι απλώς ο κατασκευαστής χαμηλού κόστους” και οι εταιρείες της αρχίσουν να κατασκευάζουν είδη υψηλότερης αξίας για τα οποία θα απαιτείται να προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact