ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαίες πόλεις των Μάγια ανακαλύφθηκαν σε ζούγκλα του Μεξικού

Τεράστιες πύλες σε σχήμα τεράτων, ναοί πυραμίδες και ερείπια ανακτόρων ανακαλύφθηκαν στην καρδιά της ζούγκλας του Μεξικού, όταν οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο μέχρι πρότινος άγνωστες αρχαίες πόλεις των Μάγια.

Τα ερείπια βρέθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μεξικού στην Campeche, στην καρδιά της χερσονήσου Γιουκατάν, κρυμμένα σε πυκνή βλάστηση και δύσκολα προσβάσιμα.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της αποστολής Ιβαν Σπράικ του Κέντρου Ερευνών της Σλοβενικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (ZRC SAZU) «οι αεροφωτογραφίες μας βοήθησαν στον εντοπισμό των ερειπίων».

Ο Σπράικ και η ομάδα του βρήκαν τα τεράστια ερείπια ερευνώντας την περιοχή γύρω από το Σάκτουν, μια μεγάλη πόλη των Μάγια η οποία ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο της Σλοβενίας το 2013.

Κανένας άλλος αρχαιολογικός χώρος δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην περιοχή, η οποία εκτείνεται σε περίπου 1800 τετραγωνικά μίλια, μεταξύ των περιοχών Rio Bec και Chenes.

Από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα ήταν ένα άνοιγμα που έμοιαζε με στόμα αγάλματος τέρατος και όπως αποδείχθηκε είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα δείγματα αυτού του τύπου θύρας, τα οποία είναι κοινά στην αρχαία αρχιτεκτονική της περιοχής

«Αντιπροσωπεύει μια θεότητα της γης των Μάγιας που σχετίζεται με τη γονιμότητα. Αυτές οι πύλες συμβολίζουν την είσοδο σε μια σπηλιά και την κατοικία των προγόνων», εξηγεί ο Σπράικ.

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης πολλά ερείπια παλατιών διατεταγμένα γύρω από τέσσερις μεγάλες πλατείες. Σύμφωνα με τον Σπράικ: «οι δύο πόλεις ανοίγουν νέα θέματα σχετικά με την ποικιλομορφία του πολιτισμού των Μάγιας, το ρόλο της, σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητης, περιοχής στον πολιτισμό τους και τις σχέσεις τους με άλλους πολιτισμούς».

defencenet.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact