ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυξάνονται τα κρούσματα νεκρών caretta-caretta

Κρούσματα νεκρών ή τραυματισμένων χελωνών caretta-caretta, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα,σε ακτές της Πρέβεζας και της Βόνιτσας, γεγονός που κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές και ειδικά τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Οι χελώνες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες της περιοχής, είναι στην πλειονότητά τους θανάσιμα τραυματισμένες
.
Οι επιστήμονες του Φορέα ενημερώνουν τους πολίτες και τους ψαράδες, καθώς ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία τροφοληψίας στην Μεσόγειο για το προστατευόμενο είδος.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βιολόγος του Εθνικού Πάρκου Μαρία Κατσικάτσου,«ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων, τη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου,την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού,για τις αξίες των υγροτόπων και της προστατευόμενης περιοχής. Στον Αμβρακικό, διεξάγεται ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τη μελέτη τωνχελωνών. Τα στοιχεία του προγράμματος δείχνουν ότι ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 "άτομα" του είδους».

Αναφορικά με τις εκθαλασσώσεις χελωνών, η βιολόγος επισημαίνει ότι «αυτές αυξάνονται τους θερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι κινείται περισσότερος κόσμος στις ακτές. Οι κυριότερες εντοπισμένες πιέσεις του είδους,είναι τα πλαστικά και οι σακούλες που προκαλούν θάνατο λόγω ασφυξίας και τα αλιευτικά εργαλεία».

Η χελώνα caretta-caretta πολύ εύκολα μπορεί να θεωρήσει πως κάποια πλαστική σακούλα είναι τσούχτρα που αποτελεί τροφή της, με αποτέλεσμα να την φάει και να πεθάνει από ασφυξία.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν σε όσους επισκέπτονται το Πάρκο να μην πετάνε στον υγρότοπο σκουπίδια και πλαστικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες χελώνες βρίσκονται τραυματισμένες από προπέλες σκαφών και αγκίστρια.

Ωστόσο, υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι ψαράδες, οι οποίοι ελευθερώνουν χελώνες που μπορεί να πιαστούν στα δίχτυα τους,τις φροντίζουν και ενημερώνουν αμέσως τους αρμόδιους.

Ο Φορέας Διαχείρισης, διενεργεί εντατική ενημέρωση σε συγκεκριμένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και σε μαθητές σχολείων προκειμένου να έχουν την καλύτερη ενημέρωση για τα προστατευόμενα είδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact