ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας για παιδιά με υπέρβαρα αδέλφια

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν παχύσαρκους γονείς, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ύπαρξη παχύσαρκου αδελφού/ής αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου σε σύγκριση με την παχυσαρκία των γονέων. Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από περισσότερα από 10.000 νοικοκυριά και βρέθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά ποικίλει, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών στην οικογένεια και το φύλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σε οικογένειες με ένα παιδί, η πιθανότητα το παιδί να είναι παχύσαρκο ήταν διπλάσια αν ένας έστω γονέας ήταν παχύσαρκος.

Ωστόσο, σε οικογένειες με δύο παιδιά, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στην περίπτωση που υπήρχε παχύσαρκος αδελφός/ή απ’ ότι παχύσαρκος γονέας.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα αδέλφια με έναν παχύσαρκο γονέα είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν γονείς φυσιολογικού σωματικού βάρους, ενώ η πιθανότητα αυτή ανήλθε στο 5,4 για τα παιδιά των οποίων τα μικρότερα αδέλφια ήταν υπέρβαρα.

Αντίστοιχα, για τα μικρότερα αδέλφια, η παχυσαρκία των γονέων δε βρέθηκε να είναι παράγοντας κινδύνου, ενώ η παχυσαρκία του μεγαλύτερου αδελφού/ής σχετίστηκε με 5,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.
Μάλιστα, η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη όταν τα δύο αδέλφια ήταν του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό παρεμβάσεων για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact