ΚΟΣΜΟΣ

BlackRock: Οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα είναι πιο επικίνδυνες από το Grexit

«Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ένα Grexit, από το να προβούν σε παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά». Με οργίλο ύφος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ κάνει λόγο για λάθος των Ευρωπαίων.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieele Dagblad», o Φινκ, ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιών του κόσμου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι πολύ λιγότερο καταστροφική από τις όποιες παραχωρήσεις μπορούν να ζητηθούν από τις άλλες χώρες».

«Απαράδεκτη η κυβέρνηση Τσίπρα»

Ο Φινκ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα απέναντι στον Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς «απαράδεκτο τον τρόπο που η κυβέρνηση του Τσίπρα θέλει να ανατρέψει τις προηγούμενες συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ευρώπη συνθηκολογήσει τώρα, θα βρει μπροστά της το Podemos στην Ισπανία που θα απαιτήσει, με τη σειρά του, ανάλογες παραχωρήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να επιβιώσει».

Ώθηση στους σκληροπυρηνικούς

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι δηλώσεις του Φινκ λειτουργούν ως μια καλή ώθηση για τους Ευρωπαίους σκληροπυρηνικούς στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστούν οι προηγούμενες συμφωνίες για τις μεταρρυθμίσεις και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα των δανείων.

Ένα κοινό επιχείρημα, κατά αδιάλλακτη στάση τους, είναι ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις χρηματοοικονομικές αγορές. Ο Φινκ αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του πανικού: «Ως επενδυτής, θα ήθελα να έχω απέναντί μου μια αποφασιστική Ευρώπη που θα μας καθησυχάζει. Οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών και των θεσμικών οργάνων πρέπει να αξίζουν κάτι».

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο και τη φημολογία να φουντώνει γύρω από την ικανότητα της Αθήνας να πληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ο Φινκ δίνει έμφαση στους κινδύνους που ενέχουν οι τυχόν παραχωρήσεις που θα κάνουν οι πιστωτές προς την Αθήνα. Σημειώνει, δε, πως η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό διότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, αλλά κρατών και ιδρυμάτων. Κατά τον Φινκ, το Grexit θα προκαλέσει «μια ή δύο ταραχώδεις ημέρες και τίποτα περισσότερο».

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact