ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Σταϊκούρας: Αντέχουμε για 2-3 μήνες χωρίς μαξιλάρι και περικοπές μισθών

Την εκτίμηση ότι η οικονομία αντέχει άλλους 2-3 μήνες (μέχρι Μάιο – Ιούνιο) χωρίς να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας» ή να εφαρμόσει άλλα «έκτακτα» μέτρα, όπως η περικοπή μισθών στο Δημόσιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας, τονίζοντας ωστόσο με έμφαση ότι «έχουμε ένα μήνα για να αποφασίσουμε» και ότι μόνο αν κριθεί αναγκαίο θα γίνει.

Πόσο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους 2- 3 μήνες χωρίς την χρήση «μαξιλαριού» ασφαλείας.

Υπό ποιες συνθήκες θα εξεταστεί μείωση μισθών στο Δημόσιο
Σε ερώτηση εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως «σήμερα δεν εξετάζεται αυτό. Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στο απευκταίο σενάριο που η κρίση διαρκέσει πέντε ή έξι μήνες τότε οι συνθήκες αλλάζουν άρδην. Τότε θα μιλάμε με άλλους όρους συνολικά για την οικονομία, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σε ύφεση η οικονομία φέτος, αλλά…

Ερωτηθείς για τη διάρκεια και το βάθος της ύφεσης προέβλεψε θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η κρίση διαρκέσει και τους επόμενους 2 μήνες, η ύφεση στη χώρα θα είναι κοντά στο 3% και το β’ εξάμηνο θα έχει θετικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και στοχευμένες πολιτικές, «φωτογραφίζοντας» τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Προστασία α΄ κατοικίας

Για το εάν θα παραταθεί η ισχύς του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Τόνισε όμως ότι, παρά την κρίση, οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα και έως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως «για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, επιδιώκουμε και θέλουμε να πληρώνουν».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact