ΥΓΕΙΑ

Δείκτης κινδύνου γνωστικής εξασθένησης η έλλειψη βιταμίνης D

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία έρχεται να δείξει μια σαφή σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό και του αυξημένου κινδύνου για γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωαν ότι αν τα επίπεδα του ορού υδροξυβιταμίνη D (25OHD) πέσουν κάτω από τα 75 nmol/L, τότε ακόμα και ένα υγιές άτομο αναμένεται να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης μέσα στα επόμενα 4 χρόνια της ζωής του, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου του.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.927 ατόμων με μέση ηλικία τα 73,9 έτη. Ο μέσος όρος του επιπέδου της 25OHD (μορφή βιταμίνης D) επί του συνόλου των συμμετεχόντων ήταν 250 nmol/L. Περίπου το 28% των συμμετεχόντων είχε έλλειψη σε αυτόν το δείκτη (κάτω από 50 nmol/L) ενώ το 6,5% είχε πολύ σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 25 nmol/L).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που είχαν επίπεδο της 25OHD μεταξύ 50 και 75 nmol/L (δηλαδή έλλειψη βιταμίνης D) ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης 4,4 χρόνια μετά από το πείραμα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν δείκτη άνω του 75 nmol/L.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι σε ασθενείς που είχαν ήδη γνωστική εξασθένηση, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο χειροτέρευσης των συμπτωμάτων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Toffanello και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί το κατά πόσον τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της γνωστικής εξασθένησης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact