ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση Τσακαλώτου για αναδιατύπωση άρθρου του νομοσχεδίου

Είχε προηγηθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι πριν την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, θα επαναδιατυπωθεί το άρθρο 10 παράγραφος 14, σύμφωνα με την οποίο «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι μείζονες κατηγορίες δαπανών» των δημόσιων φορέων, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που εκφράστηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μέχρι το βράδυ και σε συνεννόηση με τα κόμματα μέχρι να μην υπάρχει καμία αντίρρηση, θα επαναδιατυπώσει τη διάταξη.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν αφορά τους συνταγματικά αυτοδιοικούμενους οργανισμούς, όπως ΟΤΑ ή πανεπιστήμια, και προσέθεσε ότι το νόημα της ρύθμισης είναι καθαρά διαχειριστικό, με το σκεπτικό να μαζευτούν σε ένα τραπεζικό λογαριασμό όλα τα χρήματα, για να υπάρχει καλύτερο επιτόκιο και καλύτερη εικόνα διαχείρισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι καταργεί την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο όλων αυτών των φορέων, όπως των ΟΤΑ, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των νοσοκομείων.

«Όπως διατυπώνεται η διάταξη για όλα θα αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών. Κουμάντο θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών. Είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που θα πέσει στο ΣτΕ, με την πρώτη ένσταση», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, που ήταν παρών, δήλωσε αναρμόδιος για τη διάταξη, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας δήλωσε ότι συμφωνεί και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για πλήρη αποσαφήνιση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου άρθρου εφόσον δεν υπάρξει επαναδιατύπωση του, καθώς είναι ευθεία προσβολή της αυτοτέλειας των Οργανισμών.

Παρέμβαση έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι το θέμα πρέπει να κρατηθεί σε εκκρεμότητα, καθώς, όπως είπε δεικτικά, «χρειάζεται χρόνο η κυβέρνηση για να αντιληφθεί και να αξιολογήσει το θέμα, χρειάζεται χρόνο, ο υπουργός Οικονομικών για να πάει να ρωτήσει την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση είχε καταργήσει λεκτικώς, γιατί δυστυχώς εκεί φτάσαμε».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας όλων των μνημονιακών νόμων που ψήφισαν και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact