ΚΟΣΜΟΣ

Διαλύεται το κόμμα που θα είχε υποψήφια την αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης

Τη λύπη της εξέφρασε η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα

Το πρώτο βήμα για τη διάλυση του κόμματος, με το οποίο θα διεκδικούσε την πρωθυπουργία της Ταϊλάνδης η αδελφή του βασιλιά, έγινε σήμερα, καθώς η Εκλογική Επιτροπή της χώρας παρέπεμψε την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η Εκλογική Επιτροπή θεωρεί ότι το γεγονός πως το κόμμα αυτό πρότεινε την πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα ως υποψήφια για την πρωθυπουργία θα πρέπει να ερμηνευτεί ως «εχθρική πράξη προς την συνταγματική μοναρχία».

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαλύσει το κόμμα Thai Raksa Chart», το οποίο ιδρύθηκε από πολιτικούς που πρόσκεινται στον δισεκατομμυριούχο και εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Θακσίν Σιναουάτρα, μαύρο πρόβατο των μοναρχικών και των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία στην Ταϊλάνδη.

Η 67χρονη πριγκίπισσα δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι λυπάται για την αντίδραση που προκάλεσε η απόπειρά της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της χώρας. «Λυπάμαι που η ειλικρινής μου πρόθεση να εργαστώ για τη χώρα μου και εμάς τους Ταϊλανδούς δημιούργησε ένα πρόβλημα, κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει προκύψει στις μέρες μας και στον αιώνα μας» έγραψε στο Instagram.

Ενδεχόμενη διάλυση του κόμματος Thai Raksa Chart θα επέφερε πολύ σκληρό πλήγμα στον Θακσίν Σιναουάτρα, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ο δισεκατομμυριούχος, που ανατράπηκε το 2006 από την πρωθυπουργία και ζει σήμερα στην εξορία, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει με το νεοϊδρυθέν αυτό κόμμα στο επίκεντρο του πολιτικού παιγνιδιού στην Ταϊλάνδη.

Η σημερινή ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής έρχεται την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ των στρατιωτικών που βρίσκονται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Μαΐου του 2014 και των υποστηρικτών του Σιναουάτρα έχουν οξυνθεί τις τελευταίες μέρες.

Την Παρασκευή η υποψηφιότητα, που υπέβαλε αιφνιδίως η αδελφή του βασιλιά, προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ταϊλάνδη, ενώ δεν διήρκεσε παρά μια ημέρα: το κόμμα Thai Raksa Chart υπαναχώρησε το Σάββατο, μετά την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας στην υποψηφιότητά της σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωσή της.

Ο βασιλιάς Βαζιραλονγκόρν υπογράμμισε την Παρασκευή το βράδυ ότι η υποψηφιότητα της πριγκίπισσας για την πρωθυπουργία είναι αντισυνταγματική και άκρως ακατάλληλη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα «είναι εξαιρετικά σεβαστή από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας», αλλά η μοναρχία στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να παραμείνει υπεράνω πολιτικής. «Η συμμετοχή της στην πολιτική είναι αντίθετη με την μακρά εθνική παράδοση και άκρως ακατάλληλη» υπογράμμισε.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact