ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία εναντίον ΔΝΤ για την Ελλάδα

Αντίθετη με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, είναι η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ITUC).

Σε σημερινές δηλώσεις της, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, συμπαρατάσσεται με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και υποστηρίζει, ότι οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επιμένει στα μέτρα λιτότητας, οδηγούν σε περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ εμποδίζουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την ITUC, οι πιέσεις αυτές οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στο δίλλημα του να διαλέξει, από τον επόμενο κιόλας μήνα, ανάμεσα στο να διατηρήσει ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες και να καταβάλλει τις συντάξεις ή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς ένα διεθνή δανειστή, ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα.

Η κ. Σάραν Μπάροου, χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «κρατά την πιο σκληρή στάση μεταξύ των δανειστών και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων, ενώ απαιτεί περικοπές συντάξεων, με τη βασική σύνταξη να είναι 360 ανά μήνα, δηλαδή κάτω από το επίπεδο διαβίωσης».

Η κ. Μπάροου, επισημαίνει, ότι στην Ελλάδα «περισσότερο από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται έξω από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να έχουν τη σύνταξη ως μόνη σταθερή πηγή του εισοδήματός τους. Κατά συνέπεια, η περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν περισσότεροι Έλληνες κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Κατηγορεί επίσης το ΔΝΤ, ότι επιχειρεί να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, να επιτύχει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περιορίσει τη συλλογική εκπροσώπηση και το δικαίωμα της απεργίας.

«Η εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε», σημειώνει η κ. Μπάροου. Και συνεχίζει:

«Η προφανής πρόθεση του ΔΝΤ να εξαλείψει τη συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην Ελλάδα δεν θα συνεισφέρει στην επίτευξη της ανάκαμψης, αλλά μπορεί να εξασφαλίσει την αλματώδη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Το ΔΝΤ θα πρέπει να δείξει κάποια συνέπεια με τις δικές έρευνες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών ανισοτήτων να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υποστηρίξει μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».

Η ITUC επισημαίνει επίσης, ότι όταν τον Μάιο του 2010 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι με η εφαρμογή του προγράμματος που συνόδευε τη σύμβαση, θα οδηγούσε σε οικονομική ανάκαμψη μέσα σε δύο χρόνια. Προέβλεπε επίσης ανεργία μικρότερη από το 15% και συγκράτηση του χρέους στο 150% του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα όμως , η ανεργία έχει υπερβεί το 25 % από το 2012, και το χρέος έχει φθάσει στο 180%, παρά την μερική απομείωση του χρέους πριν από τρία χρόνια.

«Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ αποδείχθηκε ανίκανο να προβλέψει την εκτίναξη του χρέους που προκλήθηκε από τους δικούς του όρους δανεισμού είναι κατανοητό το γιατί οι Έλληνες ψηφοφόροι αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα τις υποσχέσεις των δανειστών για ευημερία, όταν εξέλεξαν νέα κυβέρνηση τον Ιανουάριο», υποστηρίζει η Σάραν Μπάροου και καταλήγει.

«Μετά από πέντε χρόνια της καταστροφικής λιτότητας και διαρθρωτικής προσαρμογής, το ΔΝΤ και οι άλλοι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να σταματήσουν την τακτική της κωλυσιεργίας να προχωρήσουν στις εκταμιεύσεις των δανείων και στις ήδη συμφωνημένες παρατάσεις και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού να ανασυγκροτήσει την οικονομία του, μέσω πολιτικών οι οποίες να δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Καλούμε το ΔΝΤ να σταματήσει την άσκοπη επίθεση του στην υγεία των εργαζομένων τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις συντάξεις».

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκπροσωπεί 176 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 162 χώρες και εδάφη και έχει 328 εθνικές οργανώσεις μέλη.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact