ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίνουν τα κλειδιά των ακινήτων στο ΥΠΟΙΚ -Δεν μπορούν να πληρώσουν για κληρονομιά ή γονική παροχή [παραδείγματα]

Στα όρια της τρέλας βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, που καλούνται να πληρώσουν δυσθεώρητους φόρους ακινήτων, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα εισοδήματα τους, βιώνοντας τον όρο «αυθαιρεσία» που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για να περιγράψει τις στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες των 4.000 οικισμών, οι οποίοι τουλάχιστον προσδοκούν στην επανεκκαθάριση του φόρου με χαμηλότερες αξίες γης, στο «κόκκινο» βρίσκονται εκείνοι που απέκτησαν ακίνητα από κληρονομιά ή γονική παροχή, σε ακριβές περιοχές, των οποίων το εισόδημα είναι όμως χαμηλό, οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων οικοπέδων σε αστικά κέντρα, όπου ο ΕΝΦΙΑ είναι δυσανάλογα υψηλός, όπως και οι ιδιοκτήτες ακινήτων (εισοδηματίες) σε υποβαθμισμένες περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία αλλά σταθερά υψηλή Τιμή ζώνης.

Αυτό που ζητούν όλοι αυτοί οι «καμμένοι» από τον ΕΝΦΙΑ είναι να τους δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης του ακινήτου στο Δημόσιο για την εξόφληση του φόρου, δηλαδή πολύ απλά να παραδώσουν τα κλειδιά στο υπουργείο Οικονομικών. Επί του παρόντος, ο νόμος δίνει μόνο τη δυνατότητα πώλησης του ακινήτου και εκχώρησης του τιμήματος στο Δημόσιο έναντι του οφειλόμενου φόρου, αλλά η διάταξη χαρακτηρίζεται ως «κενή» ουσίας αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει στα τάρταρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της… τρέλας του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία δεδομένων σε ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών πώλησης κατοικιών και οικοπέδων.

  • Για διαμέρισμα 86 τ.μ. 5ου ορόφου στην Κυψέλη, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 547 ευρώ/τ.μ., αλλά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με τιμή ζώνης 1.500 ως 1.900 ευρώ/τ.μ.!
  • Για διαμέρισμα 73 τ.μ. 3ου ορόφου στον Κολωνό, η εμπορική τιμή υπολογίζεται στα 795 ευρώ/τ.μ., ενώ η τιμή ζώνης στην περιοχή κυμαίνεται από 1.000 ως 1.150 ευρώ/τ.μ.
  • Για νεόδμητο διαμέρισμα 80 τ.μ. 3ου ορόφου στη Φιλοθέη, η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 2.088 ευρώ/τ.μ., όταν ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με Τιμή ζώνης από 2.750 ως 5.250 ευρώ/τ.μ.
  • Για οικόπεδο 700 τ.μ. στο Π. Ψυχικό, η εμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 1.386 ευρώ/τ.μ., ενώ η Τιμή ζώνης φτάνει στις 6.000 ευρώ/τ.μ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact