ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δροσιά στο αυτοκίνητο από τον… ήλιο

Στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, το οποίο, ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, λίγοι κάτοικοι της πόλης έχουν υπόψη τους. Σε μία μονάδα νανοτεχνολογίας, που "εκτυπώνει" ενέργεια, σχεδιάζεται το ηλιακό και ενεργειακά αυτόνομο αυτοκίνητο του μέλλοντος!

Όχι, δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη μονάδα πιλοτικής παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ), που λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες απέναντι από το αεροδρόμιο, παράγοντας εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV), που πρόκειται να ενσωματωθούν σε αυτοκίνητο, για να το τροφοδοτούν με ηλιακή ενέργεια.

Το "στοίχημα" έχουν βάλει στόχο, από το 2013, να κερδίσουν οι 18 φορείς -Πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες – της κοινοπραξίας του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος "Smartonics", με συντονιστή το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου "Nanotexnology 2015", που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η εξαμηνιαία συνάντηση των εταίρων του προγράμματος και εξετάστηκε η πρόοδος του ερευνητικού έργου.

"Αναπτύσσουμε τα υλικά και τις διαδικασίες, για να φτιάξουμε φωτοβολταϊκά, που θα αναπτύσσουμε πάνω σε πλαστικά υποστρώματα και θα είναι πάρα πολύ λεπτά και εύκαμπτα. Προχωράμε πολύ καλά, είμαστε περίπου μετά τα μισά του έργου", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ, Αργύρης Λασκαράκης, διευκρινίζοντας, ότι άμεσα πρόκειται να λειτουργήσει και δεύτερη πιλοτική γραμμή παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact