ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για συμπληρώματα φολικού οξέος

Το φολικό οξύ ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β και συνιστάται ως συμπλήρωμα διατροφής για μία έγκυο γυναίκα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος να γεννηθεί το παιδί πρόωρα ή με χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ ταυτόχρονα το προστατεύει και από την πιθανότητα να εκδηλώσει ορισμένες σοβαρές ασθένειες, όπως διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία και καρδιακή νόσο.

Αυτές οι ασθένειες θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης κατάστασης που ονομάζεται κίνδυνος μειωμένης γαστρεντερικής ηλικίας (small gestational age – SGA) κατά τη γέννηση.

Τώρα, ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Birmingham δημοσίευσε μια έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Obstetrics and Gynaecology, όπου δείχνει ότι η κατάλληλη περίοδος για να πάρει μια γυναίκα φολικό οξύ για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πριν καν μείνει έγκυος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο επικεφαλής δρ Khaled Ismail και οι συνεργάτες του, κατέγραψαν το χρόνο έναρξης λήψης συμπληρωμάτων φολικού οξέος σε 39.416 εγκυμοσύνες, εκ των οποίων στο 25,5% οι μητέρες άρχισαν να παίρνουν βιταμίνη Β πριν από τη σύλληψη.

Από τις συμμετέχουσες μητέρες στην έρευνα, το 42% έμειναν έγκυες για πρώτη φορά, το 81,7% δεν ήταν καπνίστριες, ενώ η μέση ηλικία όλων ήταν τα 28,7 έτη και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 24,7%. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά των γυναικών που παίρνουν φολικό οξύ πριν από τη σύλληψη είναι κάπου μεταξύ 14,8% και 31%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο ποσοστό των βρεφών που γεννιούνται με SGA καταγράφηκε μεταξύ των γυναικών που δεν πήραν φολικό οξύ καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, εκείνες που έλαβαν φολικό οξύ πριν από τη σύλληψη είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης SGA στο παιδί τους σε σύγκριση με τη λήψη του συμπληρώματος μετά από τη σύλληψη.

Ο δρ Ismail επισήμανε σχετικά: “Η αυξημένη πρόσληψη φολικού οξέος πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για τη γενικότερη δημόσια υγεία λόγω των προβλημάτων SGA που εμφανίζονται στα νεογέννητα μωρά”.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος καθημερινά, αρχίζοντας τουλάχιστον ένα μήνα πριν την εγκυμοσύνη, είναι η συνιστώμενη δοσολογία για τις γυναίκες που επιθυμούν να αποτρέψουν σημαντικές γενετικές ανωμαλίες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης του βρέφους τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact