ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγγελείς καταγγέλλουν ότι η Ρωσία θέλει να «κουκουλώσει» την υπόθεση συντριβής της πτήσης ΜΗ17

Τέσσερα άτομα κατηγορούνται πως προκάλεσαν την έκρηξη πάνω από την Ουκρανία το 2014

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εισαγγελικές Αρχές της Ολλανδίας, η Ρωσία επιδιώκει «να παρεμποδίσει ενεργά» τις έρευνες για τη συντριβή του Boeing 777 της πτήσης MH17.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης στην Ολλανδία τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού, οι οποίοι κατηγορούνται πως προκάλεσαν την έκρηξη του αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014.

Οι κατηγορίες αυτές ενάντια στη Μόσχα κάνουν λόγο για κυβερνοπειρατεία με στόχο τους ερευνητές της υπόθεσης, ενώ εκφράστηκαν φόβοι μήπως η Ρωσία προσπαθεί να εντοπίσει τους μάρτυρες.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν ενεργά να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια πίσω από την συντριβή της πτήσης ΜΗ17», δήλωσε στο δικαστήριο του Σίπχολ, στα περίχωρα του Άμστερνταμ, ο εισαγγελέας Τις Μπέργκερ.

«Οι βρετανικές και οι ολλανδικές Αρχές έχουν εντοπίσει πως Ρώσοι πράκτορες της GRU (στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες) εμπλέκονται στις προσπάθειες πειρατείας των συστημάτων των ερευνητικών αρχών της Μαλαισίας», πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

Σύμφωνα με την Ολλανδική Εισαγγελία και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει «ορατός κίνδυνος για την ασφάλεια των μαρτύρων» στην υπόθεση αυτή, πολλοί εκ των οποίων θα καταθέσουν ανωνύμως.

«Η χρήση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας για να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων στην έρευνα τούτη είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Οι υπηρεσίες έχουν την ικανότητα να παγιδεύουν τις επικοινωνίες και να επιτηρούν τις μετακινήσεις ανθρώπων», εξήγησε ο Μπέργκερ. Και πρόσθεσε: «Πολλοί από τους μάρτυρες στην υπόθεση τούτη τονίζουν πως φοβούνται για τη ζωή τους, εάν η ταυτότητά τους αποκαλυφθεί».

Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για να προστατευθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, που είχαν καταθέσει πως Ρώσοι στρατιώτες με πυραύλους BUK βρίσκονταν στην περιοχή, στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών, από όπου είχε εκτοξευθεί ο πύραυλος, ο οποίος έπληξε την πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών που έκανε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Από τη συντριβή του αεροσκάφους είχαν χάσει τη ζωή τους 298 επιβαίνοντες, οι 196 εκ των οποίων ήσαν Ολλανδοί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact