ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση ΟΗΕ να αποφευχθεί γενοκτονία εναντίον την κοινότητας Γεζίντι στο Ιράκ


«Πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε μια μαζική θηριωδία και μια ενδεχόμενη γενοκτονία τις επόμενες ώρες και ημέρες» από τους τζιχαντιστές, τονίζουν ειδικοί του Οργανισμού

Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση σήμερα σε ένα μήνυμά τους προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει «μια ενδεχόμενη γενοκτονία» εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

«Πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε μια μαζική θηριωδία και μια ενδεχόμενη γενοκτονία τις επόμενες ώρες και ημέρες» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στη Γενεύη η Ρίτα Ιζάκ, ειδική για τα θέματα των μειονοτήτων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η ευθύνη για την προστασία των πληθυσμών έναντι του κινδύνου φρικτών εγκλημάτων εναπόκειται συγχρόνως στην ιρακινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα» τονίζεται σε αυτό το μήνυμα, που συνυπογράφουν πολλοί ειδικοί του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας Γεζίντι έχουν καταφύγει στα βουνά Σίντζαρ προκειμένου να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την περιοχή του Σίντζαρ και έχουν βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην επαρχία του Ντόχουκ, στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, περνώντας μέσα από τη Συρία, σημείωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι εκτοπισμένοι που φθάνουν εκεί είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι.

«Υπολογίζουμε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι (. . .) στα βουνά του Σίντζαρ, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς νερό και κατάλυμα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρμοστείας Άντριαν Έντουαρντς.

«Η πρόσβαση σε αυτές τις οικογένειες είναι πολύ περιορισμένη» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ζάχο, τον οποίο επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή η πόλη του ιρακινού Κουρδιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Ιρακινούς εκτοπισμένους, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Σίντζαρ και το Ζούμαρ, τους οποίους καταδίωξαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Οι τοπικές αρχές άνοιξαν τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους την ώρα που άλλοι έχουν βρει καταφύγιο κάτω από τις γέφυρες ή μέσα σε οικοδομές, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Η επαρχία Ντόχουκ έχει υποδεχθεί περισσότερους από 400.000 εκτοπισμένους, που ανήκουν στην πλειονότητά τους σε πολλές εθνότητες του Ιράκ, και το ιρακινό Κουρδιστάν φιλοξενεί 700.000 εκτοπισμένους, περιέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία.

Έχουν διασκορπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές τοποθεσίες. Η Ύπατη Αρμοστεία τους διανέμει βοήθεια και προβλέπει την κατασκευή 3 επιπλέον καταυλισμών.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact