ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνες θύματα σε επίθεση κατά χωριού στη Μαριούπολη

Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται στα θύματα της χθεσινής επίθεσης με όλμους κατά του χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 13:00 όταν τουλάχιστον τέσσερις όλμοι -ενδεχομένως από πυραυλικά συστήματα Γκραντ- έπληξαν το χωριό. Ένας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο κατά τη διάρκεια κηδείας. Αμέσως επικράτησε πανικός, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.

Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι Έλληνες της Αζοφικής. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στο σημείο που χτύπησε ο όλμος βρισκόταν ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου.

«Αποφάσισα να δω την κατάσταση ιδίοις όμμασι. Έκανα επίσκεψη στα στρατιωτικά φυλάκια ενώ συναντήθηκα και με τους Έλληνες της συγκεκριμένης περιοχής. Λιγότερο από ένα τέταρτο πριν σκάσει ο όλμος βρισκόμουν στο ίδιο σημείο. Γλίτωσα από καθαρή τύχη ή μάλλον από καθαρή διαίσθηση αφού αποφάσισα να φύγω νωρίτερα. Ήταν τρομερό, όταν έγινε η έκρηξη σείστηκε όλη η γη», περιγράφει στην «Καθημερινή» ο κ. Παπανδρέου. Το προξενείο της Μαριούπολης είχε μεταφερθεί προσωρινά στο Ντνιετροπετρόφσκ εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, ωστόσο επανεγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βάση του, τη Μαριούπολη, προκειμένου να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Έλληνες της περιοχής. Σύμφωνα με τον Έλληνα κοινοτάρχη του Σαρτανά Στεπάν Μαχσμά, μετά την επίθεση επικράτησε πανικός, ενώ αρκετοί εγκατέλειψαν το χωριό. «Ακόμα και τώρα ακούμε σε μακρινή απόσταση ότι γίνονται μάχες» έλεγε χθες το βράδυ στην εφημερίδα ο κ. Μαχσμά.

«Περιμένουμε τη λίστα των θυμάτων αλλά έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν Έλληνες ανάμεσά τους», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο. Μέχρι σήμερα οι Έλληνες της περιοχής έχουν κρατήσει στάση ουδετερότητας έναντι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι όλμοι έχουν προέλθει από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της περιοχής του Ντονμπάς, οι οποίοι ενδεχομένως να επιχειρούσαν να πλήξουν ένα φυλάκιο του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή. «Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται απαραιτήτως για έναρξη κάποιας κλιμάκωσης της βίας αλλά για υπενθύμιση εκ μέρους των αυτονομιστών ότι βρίσκονται στην περιοχή και διατηρούν τις θέσεις τους. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς ομάδες αυτονομιστών φαίνεται να δρουν ανεξέλεγκτα και δεν υπόκεινται στον έλεγχο της λεγόμενης κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής», σχολιάζει διπλωμάτης που υπηρετεί στην Ουκρανία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact