ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Αφροαμερικανός γίνεται ηγέτης ναζιστικού κόμματος με στόχο να το διαλύσει

Η επιλογή έγινε από τον ίδιο τον ηγέτη του NMS

Ο Αφροαμερικανός Τζέιμς Στερν άφησε άφωνους τους πάντες όταν έγινε ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα νεοναζιστικά κόμματα στις ΗΠΑ, του ΕθνικοΣοσιαλιστικόού Κινήματος (NSM).

Κι’ όμως δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί στην πραγματικότητα το σενάριο της ταινίας του Σπάικ Λι «Στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν», όπου ένας Αφροαμερικανός αστυνομικός διεισδύει, στη δεκαετία του ’70, στη ρατσιστική οργάνωση για να φθάσει στον πυρήνα της ηγεσίας τους.

Στην αρχή κανένας δεν πίστευε την είδηση, ώσπου από την περασμένη Πέμπτη ο νέος ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης άρχισε να δίνει συνεντεύξεις, εξηγώντας τα σχέδιά του για την ακροδεξιά οργάνωση. Το πρώτο από αυτά είναι να τη… διαλύσει.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτήν την εξέλιξη, αλλά πολύ πιο απίθανο είναι το γεγονός ότι εκείνος που αποφάσισε την απρόσμενη αλλαγή της ηγεσίας του NSM ήταν ο Τζεφ Σεπίδι, ο νεοναζί ηγέτης που έως τώρα ηγείτο του κόμματος.

Ο 54χρονος Στερν, παλαιό μαχητικό στέλεχος από την Καλιφόρνια, είχε κερδίσει σε τέτοιον βαθμό την εμπιστοσύνη του Σεπ τα τελευταία χρόνια, που στα μέσα του Ιανουαρίου -όπως προκύπτει από το γραφείο καταθέσεων ονομασιών οργανώσεων και οντοτήτων του Εφετείου του Μίτσιγκαν- τον έπεισε να του μεταβιβάσει κι επισήμως την ηγεσία του κόμματος.

Το NSM βρίσκεται αντιμέτωπο με μία δικαστική δίωξη για τη συμμετοχή του στα επεισόδια της ρατσιστικής πορείας στο Σαρλότβιλ της Βιρτζίνια το καλοκαίρι του 2017, που κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια και στον θάνατο μίας λευκής γυναίκας, η οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδήγησε νεαρός ρατσιστής σκόπιμα εναντίον ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Το επεισόδιο αυτό ανησυχούσε σφόδρα τον Σεπ για τις προσωπικές και κομματικές επιπτώσεις που προμήνυε μία δικαστική δίωξη. «Γνώριζε πως είχε τα πιο ευάλωτα και απρόβλεπτα μέλη που είχε ποτέ στην οργάνωση. Αντιλήφθηκε πως εάν κάποιος διέπραττε ένα έγκλημα θα ήταν εκείνος που θα καθίστατο υπεύθυνος γι’ αυτό» τόνισε ο Στερν στην πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα «The Washington Post», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από την El Pais.

Βέβαια η μεγάλη απορία παραμένει πώς ο Σεπ επέλεξε να μεταβιβάσει την ηγεσία του στα χέρια ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος θα διατάσσει χιλιάδες λευκούς οπαδούς της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Σύμφωνα με τον Στερν, οι δύο άνδρες γνωρίζονταν από πολύ παλιά. Όταν ο αφροαμερικανός ακτιβιστής εξέτιε ποινή φυλάκισης σε σωφρονιστικό ίδρυμα του Μισισιπί για απάτη κατά των Ταχυδρομείων, είχε ως συγκάτοικό του στο κελί τον γνωστό ηγέτη της ΚουΚλουξΚλαν Έντγκαρ Ρέι Κίλεν, που ήταν φυλακισμένος για τη δολοφονία τριών μελών του κινήματος υπέρ των φυλετικών δικαιωμάτων το 1964.

Μολονότι αρχικά ο Κίλεν προσέβαλε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς τον Στερν, οι δύο άνδρες κατέληξαν να γίνουν φίλοι, στον βαθμό που του μεταβίβασε πολλές από τις δραστηριότητές του στο κόμμα, μολονότι η οικογένεια του Κίλεν το αρνείται στις αντίστοιχες δηλώσεις της στην Post. Όπως διηγείται ο Στερν, όταν βγήκε το 2016 από τις φυλακές χρησιμοποίησε τις εξουσίες που του είχε παραχωρήσει ο Κίλεν για να διαλύσει την οργάνωσή του.

Ο ίδιος τονίζει πως το 2014 ο Σεπ είχε έρθει σε επαφή μαζί του για να τον ρωτήσει σχετικά με τη σχέση του με τον Κίλεν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018. Γνωρίσθηκαν και έτσι ξεκίνησε η ανοίκεια σχέση τους, στο πλαίσιο της οποίας αντάλλασσαν γνώμες για την πολιτική, τις φυλές και την Ιστορία. Στις αρχές του 2019 ο Σεπ τού εκμυστηρεύθηκε την ανησυχία του για την πορεία της υπόθεσης στη Σαρλότβιλ και ο Στερν προθυμοποιήθηκε να αναλάβει αυτός τη λύση της.

Την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Associated Press, o πρώην ηγέτης του NSM εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την τύχη του, καθώς υποστήριξε πως ο Στερν τον παραπλάνησε, πείθοντάς τον πως οι μηνυτές του θα σταματούσαν τις διώξεις εναντίον του, εάν αναλάμβανε εκείνος το πηδάλιο του κόμματος.

Και καθώς ο ίδιος ήδη σκόπευε να εγκαταλείψει την ηγεσία, είδε σε αυτήν την πρόταση μία μεταβατική λύση. «Έχει μεν αυτό το κομμάτι χαρτί (της μεταβίβασης), αλλά δεν έχει αναγνωρισθεί ποσώς ως ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος», υποστήριξε ο Σεπ. Κατά τη δική του εκδοχή, ήταν ο Στερν εκείνος που επεδίωξε να έρθει σε επαφή μαζί του, με δέλεαρ τις συστάσεις του Κίλεν, και όχι το αντίθετο.

Μολαταύτα, ακόμη κι εάν δεν αναγνωρίζεται ως ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης του Νιτρόιτ, ο Στερν έχει αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και στο όνομα αυτών την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε στο δικαστήριο ένα μνημόνιο σχετικά με την τραγωδία της Σαρλότβιλ στο οποίο τονίζει: «Είναι απόφαση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος να αναγνωρίσει την ενοχή του για τις δραστηριότητες που του επιρρίπτονται στην αγωγή εναντίον του».

Μόλις τελειώσει η δικαστική αυτή περιπέτεια, ο Στερν δηλώνει πως σκοπεύει να μετατρέψει την ιστοσελίδα του κόμματος σε μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για την ενημέρωση του τι πραγματικά συνέβη στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact