ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενόχληση της ΕΚΤ για τις επιθέσεις στο Στουρνάρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιδείνωση της σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Η κόντρα ξέσπασε μετά το e-mail που φέρεται να έφυγε από την ΤτΕ και περιέγραφε τι έχει γίνει στην οικονομία τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης.

Η επίθεση με στόχο την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν πέρασε απαρατήρητε από την ΕΚΤ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να ελέγχει αν γίνεται σεβαστή η ανεξάρτητη λειτουργία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε επίσημες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αν η κατάσταση γίνει ακόμα χειρότερη.

Το δημοσίευμα το πρακτορείου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για προσπάθειες υπονόμευσης μέσω διαρροών στον τύπο.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει παρέμβει στο παρελθόν όταν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου διαμαρτυρήθηκαν για άσκηση πιέσεων από την κυβέρνηση τους, όπως έγινε στην Κύπρο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε γραπτή δήλωσή του, σημείωσε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση». Κάνοντας, μάλιστα, μια συνολικότερη αναδρομή, προσέθεσε: «Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και τη χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Η επίθεση της κυβέρνησης κατά του κ. Γιάννη Στουρνάρα μεταφέρθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε σκάνδαλο τον χειρισμό του ζητήματος της ΑΤΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «θα αποδοθούν ευθύνες στο έγκλημα της Αγροτικής Τράπεζας», στο οποίο, όπως ανέφερε, διαδραμάτισε ρόλο και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση, καθοδηγώντας συνεχείς δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις κατά του διοικητή της ΤτΕ προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα και τον εαυτό της, ενώ επισημαίνει ότι «η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι βασικός κανόνας διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact