ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενόχληση της ΕΚΤ για τις επιθέσεις στο Στουρνάρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί όλο και περισσότερο για την επιδείνωση της σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg. Η κόντρα ξέσπασε μετά το e-mail που φέρεται να έφυγε από την ΤτΕ και περιέγραφε τι έχει γίνει στην οικονομία τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης.

Η επίθεση με στόχο την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν πέρασε απαρατήρητε από την ΕΚΤ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να ελέγχει αν γίνεται σεβαστή η ανεξάρτητη λειτουργία των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε επίσημες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αν η κατάσταση γίνει ακόμα χειρότερη.

Το δημοσίευμα το πρακτορείου επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για προσπάθειες υπονόμευσης μέσω διαρροών στον τύπο.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει παρέμβει στο παρελθόν όταν μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου διαμαρτυρήθηκαν για άσκηση πιέσεων από την κυβέρνηση τους, όπως έγινε στην Κύπρο.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε γραπτή δήλωσή του, σημείωσε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να κατηγορηθεί γιατί δεν ενημέρωσε τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό για τα τεράστια βάρη τα οποία σωρεύει στους ώμους των Ελλήνων φορολογουμένων η ατέρμονη παράταση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας και όχι για το αντίθετο, όπως φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση». Κάνοντας, μάλιστα, μια συνολικότερη αναδρομή, προσέθεσε: «Επί πολλά χρόνια, όταν η Ελλάς αφρόνως εβάδιζε προς τον υπερδανεισμό και τη χρεοκοπία, κατηγορούσα τους εκάστοτε διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι αυτοί τουλάχιστον δεν ενημέρωναν, όπως είχαν θεσμικό χρέος, τον ελληνικό λαό και τον πολιτικό κόσμο για τους κινδύνους εις τους οποίους η χώρα εξετίθετο. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τον Γιάννη Στουρνάρα».

Η επίθεση της κυβέρνησης κατά του κ. Γιάννη Στουρνάρα μεταφέρθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος χαρακτήρισε σκάνδαλο τον χειρισμό του ζητήματος της ΑΤΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «θα αποδοθούν ευθύνες στο έγκλημα της Αγροτικής Τράπεζας», στο οποίο, όπως ανέφερε, διαδραμάτισε ρόλο και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση, καθοδηγώντας συνεχείς δημοσιογραφικές και πολιτικές επιθέσεις κατά του διοικητή της ΤτΕ προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα και τον εαυτό της, ενώ επισημαίνει ότι «η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι βασικός κανόνας διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact