ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντοπίστηκε ο μύκητας που ευθύνεται για την εξαφάνιση βατράχων

Ο επικίνδυνος μύκητας που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο, Batrachochytrium dendrobatidis, εντοπίστηκε πρόσφατα στη λίμνη Βιστωνίδα στη Θράκη και τη Δυτική Πελοπόννησο, στο οικοσύστημα Στροφυλιά.

Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας πεδίου, διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε την ύπαρξη θετικών δειγμάτων βατραχοχυτριδιωμύκωσης σε αμφίβια και στις δύο περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης του μύκητα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών.

Ο Φορέας Διαχείρησης Στενών και Εκβολών ποταμών Καλαμά-Αχέροντα, με σχετική ανακοίνωση, προειδοποιεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του, δηλαδή της Θεσπρωτίας, της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν νεκρά άτομα βατράχων, να απευθυνθούν αρμοδίως.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ενδέχεται ο συγκεκριμένος μύκητας να υπάρχει και σε άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα, σε λίμνες, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, ρέματα, γενικότερα σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι υγρότοποι.

Ο μύκητας πρωτοεμφανίστηκε το 1998 και από τότε έως σήμερα έχει προσβάλει εκατοντάδες είδη αμφιβίων, σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου.
 
Η παρουσία του στην Ευρώπη έχει γίνει εδώ και καιρό, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνητών αποτελούν και την πρώτη αναφορά για την Ελλάδα.

Η ταχύτητα εξάπλωσης του μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα και την εγνωσμένη θανατηφόρο δράση του, τον καθιστούν σημαντικότατη απειλή για όλα τα είδη των ελληνικών αμφιβίων. Καθώς δεν υπάρχουν, ακόμη, μέτρα για τη σωτηρία των ήδη προσβεβλημένων πληθυσμών, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μύκητα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσής του.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Π. Παφίλης, στις 6 Απριλίου, ενημέρωσε για το ζήτημα, με έγγραφό του, τη Γενική Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων και το αρμόδιο Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών, του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Παφίλης ζητά από το υπουργείο να ενημερωθούν, άμεσα, τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις περιβάλλοντος για την παρουσία του μύκητα και να ληφθούν αυστηρά μέτρα απολύμανσης όσων δραστηριοποιούνται στα υδατικά οικοσυστήματα σε όλη την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact